„Amikor elmondtam, hogy matematikát tanítok, azt mondták, hogy hú”

„Amikor elmondtam, hogy matematikát tanítok, azt mondták, hogy hú”

Traski Viktor (Fotó: Traski Viktor)

Traski Viktort, az Ungvári Nemzeti Egyetem matematikusát tüntették ki idén a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díjával. Személyesen azonban nem tudott jelen lenni a ceremónián, mert a kelet-ukrajnai fronton védi a hazáját az orosz támadókkal szemben. Videóüzenetben köszönte meg a díjat, a háttérben a tüzérség robaját lehetett hallani. A lapunknak nyilatkozó kutatónak semmiféle katonai tapasztalata nem volt korábban, de a háború kitörésének pillanatában tudta, hogy be fog vonulni a seregbe (noha kiemelt fontosságú foglalkozása miatt valószínűleg teljesen mentesült volna a szolgálat alól).

– Ön a háború előtt reálisnak látta, hogy tényleg kitör a háború, és támadni fognak az oroszok?
– Én még február 24-én reggel sem hittem, hogy valóban kitör a háború. Talán túl optimista voltam, de tényleg nem hittem, hogy támadni fognak. Persze fenyegetőztek, azt gondoltam, hogy ezzel akarnak elérni valamit, de hogy komolyan bevetik a hadsereget, és átlépik a határt, erre egyáltalán nem számítottam.

– Hogyan emlékszik február 24-ére?
– Aznap reggel felkeltem, mint mindennap, elvittem a fiamat az óvodába – két fiam van –, nem is néztem a híreket. Jövök hazafelé, erre írja az óvó néni, hogy menjek vissza a gyerekért, mert bezárják az óvodát. Akkor tudtam meg, hogy mi is történt.

– A családja hogyan fogadta, hogy bevonult?
– Február 24-e csütörtökre esett, néhány nappal később, talán hétfőn jelentkeztem a hadseregbe. Előtte persze meg kellett magyarázni ezt a feleségemnek és a szüleimnek, hogy mit és miért teszek. Hát, egyik nap teljesen ellenezték, másnap már jobban viszonyultak hozzá, harmadnap pedig már... no, azt nem mondom, hogy nagyon támogatták, de beleegyeztek. Mondtam nekik, hogy én úgyis megyek, csak az a kérdés, hogy megnyugodnak, és támogatnak-e. A támogatásuk nélkül egy kicsit még nehezebb lenne, mert folyton arra gondolnék, hogy mi lehet otthon, nem sírnak-e állandóan. Persze, biztosan aggódnak, de nem mindegy, hogy mennyire. 

• Hogyan telnek a napjai a tüzérségnél?
• Mit kutat a matematikán belül?
• Mit gondol a magyar kormány bizonyos értelmezések szerint Putyinnak behódoló magatartásáról?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!