Túl a Kínai Nagy Tűzfalon

Túl a Kínai Nagy Tűzfalon

Digitális szórakoztatóipari kiállítás résztvevői 2020-ban Sanghajban (Fotó: REUTERS/Aly Song)

A világ nagyhatalmai egyre nagyobb intenzitással igyekeznek a saját képükre formálni az internetet. A keresőmotorok befolyásolása, a közösségi média és a szoftveripar keretek közé szorítása, a technológiai cégek kiszorítása szerepel az eszköztárukban.

Egy Magyarországon élő ember telefonja alig különböztethető meg egy kenyaiétól. Ugyanazokon az alkalmazásokon üzenünk egymásnak, ugyanazt a közösségi médiát használjuk, ugyanazokat a sorozatokat nézzük, ugyanazokkal a játékokkal játszunk, és ha a nyelvtudás hiánya nem jelent akadályt, akkor ugyanazon hírforrások alapján tájékozódunk a világ dolgairól. Azok, akik fogékonyak az efféle utópiákra, az eljövendő egységes világkultúra megalapozójaként is gondolhatnak az internetre.

Míg az elmúlt évtizedekben egyértelműen a nyugati ízlésvilág és normarendszer határozta meg az internet fejlődését, mára Kína ráébredt, elég hatalma van hozzá, hogy a saját befolyási övezetében ő diktálja a játékszabályokat. Ez persze nem új jelenség, korábban is előfordult, hogy Peking eltüntette az online teréből a neki – általában politikai okok miatt – nem tetsző tartalmakat. 

• Képes lehet egy hatalom az internet korában eltörölni a kellemetlen tényeket?
• Vajon hova vezet az online frontvonalak kiszélesedése? 
• Küszöbön a keleti és nyugati internet kora? 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!