Túlélni a telet

Túlélni a telet

Orbán Viktor miniszterelnök a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadja a Kínából érkező eszközöket 2020. március 24-én. Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala.

Úgy élnek, mintha nem lenne holnap – még ha kissé el is kopott ez a fordulat, az elmúlt években különösen igaz volt az országot vezető fideszes elitre. S ami nagyobb baj, hogy nemcsak az életmódjukra, hanem a kormányzásukra is. Orbán Viktor dönthetett volna úgy is, hogy a konjunktúra éveiben jól sáfárkodik, és a rendelkezésére álló – jelentős részben uniós támogatások formájában érkező – forrásokat az ország felzárkóztatására fordítja, illetve a jövőbe mutató szektorokba fekteti: leírni is unalmas, de például az oktatásba, az egészségügybe, a hazai vállalkozások versenyképesebbé tételébe. A családok kormánya ezzel szemben arra koncentrált, hogy az ország egyes családjait zárkóztassa fel a világ legvagyonosabbjaihoz, miközben a többi családnak hosszú távú befektetés helyett egyszeri beruházások jutottak, amit nevezhetünk akár szavazatvásárlásnak is.

Ennek legjellemzőbb példája a Fidesz fő politikai fegyvere, a rezsicsökkentés. Sajnos vannak – és nem is kevesen –, akiknek valóban sokat számít, ha akár pár ezer forinttal alacsonyabbak a hó elején érkező számlák. Mostanra viszont egyértelműen kiderült, hogy a „kinek mit intézett a kormánya” alapon működő politika az ő támogatásukat úgy oldotta meg, hogy az később azoknak is fájjon, akiknek békeidőben nem is lett volna szükségük a rezsicsökkentésre. Nem mintha erre ne figyelmeztettek volna rengetegen, politikusok és szakemberek egyaránt, felhívva a figyelmet arra, hogy a korántsem ideális állapotok konzerválása helyett itt is a jövőbe kellene fektetni: szigetelésbe, fűtés-korszerűsítésbe, megújuló energiába. De mint oly sok más területen, a Fidesznek energiakérdésben is sikerült elérnie, hogy véletlenül se bontakozhasson ki értelmes párbeszéd, és a nép ellenségének kijáró megvetés övezzen mindenkit, aki meg meri kérdőjelezni a Szent Rezsicsökkentést.

• Miért nem tűnik túl nagy árnak Orbánnak még a teljes (energia)politikai arcvesztés sem?
• Mi ilyen helyzetben Orbán Viktor stratégiája?
• Orbán Viktor politikai jövője múlhat azon, hogy ismét működik-e a recept.

A teljes cikket a Magyar Hang július 22-én megjelent, 2022/30. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!