Új feszültségek a NER-ben

Új feszültségek a NER-ben

Lázár János feladata az állami kiadások, beruházások felülvizsgálata. Elkerülhetetlen az érdekek ütközése (Fotó: Lázár János Facebook-oldal)

A nemzetközi viszonyok rosszabbodása, különösen az energiaválság, óriási kihívás elé állítja azokat az országokat, amelyek nem vagy csak korlátozottan képesek az olaj- és gázkitermelésre – ezek közé tartozik Magyarország is. A folyamatosan és drasztikusan emelkedő energiaárak gazdasági válsággal fenyegetnek: egyre több étterem, szálloda dönt tevékenysége bezárásáról vagy korlátozásáról, a települési önkormányzatok is takarékoskodásba kezdtek, így több helyen intézményeik (például színházak, uszodák) részleges bezárására is sor került.

A kormány feladta az eredeti rezsicsökkentést, vagyis az úgynevezett átlagfogyasztás felett – amely mennyiséget, mint látjuk, nem is olyan nehéz elérni – immáron a lakosság egy része is jelentősen megemelkedett gáz- és villanyszámlákat kénytelen fizetni, és hol van még a tél vasfoga… (legfeljebb abban lehet reménykedni, hogy most is enyhe lesz a december, a január és a február hidege). Ha a magas energiaárak még hónapokig (rosszabb esetben évekig) fennmaradnak, a vállalkozóknak, cégeknek és a lakosságnak mind kevesebb szabadon elkölthető pénze lesz, mert az energiaárak a jövedelmek egyre nagyobb részét viszik el.

• Önjáró-e Lázár János?
• Mit tesznek a NER-es vállalkozók, ha sérülnek az érdekeik?
• Már a válság kezdete is mozgásokat indított?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 9-én megjelent, 2022/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!