Újszentmargitai szociokrimi: veszett pénzt követel az állam

Újszentmargitai szociokrimi: veszett pénzt követel az állam

A Korona presszó fontos helyszíne volt a szocio kriminek (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

„A Hajdú-Bihar megyei Újszentmargita településen pénteken saját házának udvarán holtan találták Gy. János 55 éves helyi lakost. A vizsgálat eddigi adatai szerint az áldozat előző nap kapta kézhez 12 500 forintos járandóságát, ami után többször megfordult a helyi kocsmában. Gy. János játékgéppel játszott, s kétszer is megnyerte a főnyereményt, ami nem nagy összeg, de helyi viszonylatban jelentősnek számít. Az áldozat este a lakására távozott. A végzetes támadás az udvaron érte. Gy. János meggyilkolásával a rendőrség B. Ferenc 22 éves újszentmargitai lakost gyanúsítja.”

– Olyan ez a gyilkosság, mint a koronavírus. Van, hogy eltűnik Margitáról, de hát most megint itt van – egy helyi asszony így írja le az esetet, amiről ez az 1999-ben napvilágot látott MTI-hír szól. Az ügy ugyanis még ma is komoly hullámokat vet, nemcsak a hajdúsági településen, hanem országosan is.

Burkáék az előzetessel együtt összesen hat évet húztak le három börtönben, mikor kiszabadultak. Később bizonyítottság hiányában felmentette őket a bíróság, ezt követően a két Ferenc a magyar államot is beperelte. Nyertek: akkor a legnagyobbnak számító hazai kártérítését (20 és 25 millió) forintot kaptak kézhez. Majd újra elítélték őket, a jelenleg is börtönben lévő idősebb Burka pedig kapott egy felszólítást a magyar államtól, hogy a szabadulás után közmunkásként dolgozó férfi fizesse vissza a „jogalap nélkül” szerzett kártérítést.

 

• Hogyan alakult Burkáék sorsa a börtönévek után?
• Miként jutott vissza egyikük a rács mögé?
• Mi lett az egykori rekordkártérítés sorsa?
• Mit mondanak a helyiek?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang október 22-én megjelent, 2021/43. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!