Óriási véráldozattal járhat még a déli front

Óriási véráldozattal járhat még a déli front

Ukrán katona a frontvonalnál a donyecki Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án (Fotó: MTI/AP/Alex Babenko)

Felejtsük el az időjárást és hasonlókat! Ahol páncélozott járművel nem tudunk átjutni, ott repülni fogunk. Ha pedig nem tudunk repülni, küldünk drónokat. Nem szabad szünetet adnunk Putyinnak – így reagált Volodimir Zelenszkij az amerikai CBS News azon felvetésre, hogy már csak hat hét van a téli időjárás beálltáig, márpedig a hideg befagyaszthatja a frontot, így leállíthatja az ukrán ellentámadást. Az ukrán elnök válaszát sokan úgy értelmezték, hogy Kijev az őszi esőzések ellenére sem állítaná le a déli fronton a támadást, ami már eddig is rengeteg áldozattal járt. De mennyire észszerű a hadművelet folytatása?

Mostanra egyre több nyugati katonai elemző ért egyet abban, hogy a várva várt ukrán ellentámadás nem hozta a kívánt eredményeket, elsősorban amiatt, mert az ukránok – légierő hiányában – képtelenek voltak összehangolt támadást intézni a Zaporizzsjai területi orosz védelmi vonalak ellen. Az ukránok a gépesített gyalogságukkal, a nyugatról kapott páncélosaikkal és a tüzérségükkel nem tudták végrehajtani a NATO összfegyvernemi harceljárásait, ami így hatalmas eszköz- és emberveszteségekhez vezetett. Így aztán a június elején indult ellentámadás nem sok területi változással járt, és bár az ukrán erők áttörhették az első orosz védelmi vonalat Robotine településnél, még mindig távol vannak Tokmak városától, és csak azután következhetne Melitopol visszafoglalása.

• Mi lesz az eddig elért ukrán eredményekkel?
• Télen is folytatódhat az ukrán ellentámadás?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 29-én megjelent, 2023/39. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!