Kilencszáz kilométernyi pokol Ukrajnában

Kilencszáz kilométernyi pokol Ukrajnában

Ukrán katona gépágyúval tüzel az orosz támadókra Harkiv régióban 2022. augusztus 10-én (Fotó: Reuters/Vyacheslav Madiyevskyy)

Immár 900 kilométer hosszúra nyújtotta a frontvonalat Ukrajnában az orosz hadsereg, amely mostanra Harkivtól a Donyec-medencén át egészen Mikolajivig vette tűz alá az ukrán állásokat. Hogy ez az új stratégia mennyiben szolgálja a Donbasz gyors elfoglalását, egyelőre kérdéses, ugyanakkor az már látszik, hogy mostanra mindkét fél hosszú, felőrlő háborúra készül, ami aligha ér véget ebben az évben.

Az elhúzódó háborúra utal az is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javaslatára Kijev újabb 90 napra meghosszabbította az augusztus 23-án lejáró hadiállapotot, ráadásul az ezt tartalmazó rendelet általános mozgósítással is számol. Vagyis a hadköteles – azaz 18 és 60 év közötti – férfiak továbbra sem hagyhatják el az országot, és bármelyik pillanatban megkaphatják behívójukat a hadseregbe. De az sem ígér túl sok jót, hogy időközben az egyik párt parlamenti frakciójának képviselője kezdeményezte a hadköteles kor kiterjesztését: amennyiben elfogadják a törvénytervezetet, akkor 60 év felettieket is besorozhatnak majd a hadseregbe. Hasonlóan Moszkva is mintha hosszú háborúra készülne: a Kreml múlt héten közölte, elutasította Svájc ajánlatát, hogy Bern közvetítsen a két ország között, ugyanis már nem tekinti Svájcot semleges országnak. Így jelenleg még egy fegyverszünet is elérhetetlennek tűnik.

• Mi az új orosz taktika?
• Hol vannak az ukránoknak sikerei?
• Mi hátráltatja az oroszokat?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent, 2022/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!