Kétfrontos háború elé néz Oroszország

Kétfrontos háború elé néz Oroszország

Idős ssszony a macskájával a szétlőtt otthona előtt Makarivban (Fotó: Reuters/Oleksii Chumachenko)

Kijev erői a megszállt Herszon felé tartanak – nyilatkozta a hét végén Volodimir Zelenszkij, aki szerint az ukrán hadsereg most már lépésről lépésre halad előre. Hogy az ukrán elnök nem csak a levegőbe beszélt, azt brit katonai tisztviselők is megerősítették, akik jelezték, azzal, hogy az ukránok a Dnyeperen átívelő Antonivszkij hidat vették célba az amerikai rakétavetőkkel, rendkívül megnehezíthetik az oroszok helyzetét az utánpótlások biztosítása szempontjából. Így aztán az orosz katonai vezetés számára egyre több fejtörést okoznak az új ukrajnai frontszakasz fejleményei.

Mint múlt heti elemzésünkben említettük, Ukrajna még július közepén jelentette be az ellentámadást az ország déli részén. Ezt több szakértő csupán figyelemelterelésként értékelte, amelynek célja, hogy az ukránok ilyen módon tehermentesítsék a donecki frontszakaszt. Akármi is volt a kijevi katonai vezetés célja, mostanra úgy látszik, hogy a déli ellentámadás meghozta a gyümölcsét, mivel az oroszoknak nem sikerült előre nyomulniuk a Szlovjanszk–Sziverszk–Bahmutvonalon. Habár a légi és tüzérségi bombázások egy percig sem szüneteltek ezen a területen, a frontvonalak egy hete gyakorlatilag nem mozdultak. És noha erről többen azt gondolták, hogy az oroszok Szjevjerodoneck és Liszicsanszk bevétele miatt stratégiai szünetet tartanak, mostanra egyre több jel utal arra, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek az elmúlt időszakban.

• Minek köszönhetik az ukránok a részsikereiket? 
• Hogyan védekeznek az oroszok a nyugati fegyverek ellen?
• Mi lehet most az oroszok célja?

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!