Ünnep a háború árnyékában

Ünnep a háború árnyékában

Darina, mellette kislánya, Dominika, előttük Platon, Olekszij és Artyom (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Gyerekrajzok sokasága fogadja a budapesti Madridi úti menekültszállóba érkezőket. A Migration Aid által fenntartott szálló ukrán és magyar szótól hangos, amikor a közelgő ünnepek alkalmából az egyik családhoz érkezünk. Mielőtt rátérnénk arra, miként ünneplik a karácsonyt idén az otthonuktól távol, elmesélik, hogyan érkeztek Ukrajnából Magyarországra, és most hogy érzik magukat.

Melnik Darina és Olekszandrov Artyom a harmincas éveikben járnak, két éve vannak együtt, és összesen három gyermekük van. Mozaikcsalád: Darinának egy 7 éves kislánya van, Dominika és egy 13 éves kisfia, Platon, míg Artyomnak egy 12 éves fia, Olekszij. A pár alig pár hónappal a háború kirobbanása előtt vett közösen lakást tavaly decemberben Ukrajnában. Az időzítéssel nem volt szerencséjük, de azzal igen, hogy nem házasodtak össze: ennek köszönhetően engedték át Artyomot kiskorú fia kísérőjeként a határon, aki így egyedülálló szülőnek számított.

• Mit gondolnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről, akit egyébként gyerekkoruktól fogva látásból ismernek?
• Milyen nehézségekbe ütköznek Magyarországon?
• Miért tartanak attól, hogy polgárháború törhet ki hazánkban?
• Miben más az ukrán karácsony, mint a magyar?

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!