Urak, úrhölgyek és a Fidesz-dara

Urak, úrhölgyek és a Fidesz-dara

A 2021. október 23-ai Békemenet (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nem látjátok az összefüggéseket. Túl fiatalok vagytok. Tapasztalatlanok és naivak – szinte mindig így kezdődik idősebb, jól szituált embereknek a fiatalabb rokonokhoz intézett kioktatása, amelyben ott van a jobb sorsra érdemes, általában középkorú beszélgetőpartner erkölcsi állapota miatti aggodalom és persze az enyhe lekezelés. A tónus – ha a megszólított ellenzéki leszármazott különösebben nem makacskodik – végig decens, hiszen, a „magszavazó”, Fidesz-hívő idősebb ember a középosztályhoz tartozik, volt gyerekszobája. Az is tény, hogy családja számtalan történelmi viszontagságon, traumán esett át, rossz élményei szinte kivétel nélkül ahhoz a kommunista rendszerhez kötődnek, amelynek utóderői nem csökkentették, hanem éppen fenntartották benne a bizalmatlanságot.

Kedves és jól öltözött emberek. Ezért meglepő elsőre, amikor udvariasan, szép stílusban, értelmes tekintettel felmondják a közszolgálati tévé, a Kossuth, a Hír Tévé napi daráját. Persze ott a megszokás is: aki évtizedeken át Déli krónikát hallgatott, félnyolcas Híradót nézett, nem nagyon tér át másra, legfeljebb kiegészül a repertoár. Az állami „kacsabeszél” pedig beépül az érvkészletbe. A jelenlegi viszonyok között a Fidesszel, Orbán Viktorral szembefordulni azt jelentené számukra, hogy múltjukat, személyiségüket, családjukat, családjuk szenvedését megtagadva akaratlanul is a „másik oldalt”: Gyurcsányt, Brüsszelt, a keresztény- és nemzetellenes erőket segítik. Köztes megoldást nem látnak. Ez magyarázza a legutóbbi lapszámunkban, Albert Enikő cikkében idézett fideszes férfi kijelentését, hogy semmi sem tudja „eltántorítani attól, amiben hisz. Ez pedig a családi háttéren és neveltetésen alapul”. Hogy így gondolják, abban a hisztérikus, felszított veszélyérzetüket folyamatosan tápláló kormánypropaganda ugyan fontos szerepet játszik, ám nem feltétlenül döntőt: a rendszerváltás óta eltelt idő, a Gyurcsány Ferenchez erősen és joggal kötődő rossz tapasztalatok is működnek bennük. A propaganda pedig mankó a kognitív disszonanciához, segít megmagyarázni, elfedni vagy tágabb értelmezési keretbe helyezni mindazt, ami annullálja vagy legalább lényegtelenné változtatja a kormányzat amoralitását, egyre látványosabb zsákutcás nemzeti mivoltát.

Sorozatunk második részében azt vizsgáljuk, mivel hat a kormánypárt középosztálybeli magszavazóira. Esszéírónk főbb állításai: sokukat a kommunistákkal, illetve utódaikkal (nevesül Gyurcsány Ferenccel) kapcsolatos ellenérzések tartanak a Fidesz mellett; az elmúlt 12 év a legrosszabb tulajdonságokat hozta elő sokukból, és mindent igazolva látnak, ha az „a nemzet nevében” történik; az idősebb generációk alapélménye a politikai centrális erőtér; valamint: ez az a generáció és társadalmi réteg, amely jól rezonál a Horthy- és Kádár-korszak hívószavaira.

A teljes cikket a Magyar Hang október 21-én megjelent 2022/43. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!