Utaslistával bizonyítanák a pécsi buszperben, kik a valódi felelősök

Utaslistával bizonyítanák a pécsi buszperben, kik a valódi felelősök

Új, Volvo gyártmányú buszok a pécsi kertvárosi buszpályaudvaron 2015. október 16-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Fotó: Sóki Tamás

A 2015-ös pécsi buszvásárlás miatt indult büntetőügy elsőrendű vádlottja szerint valójában nem ő, hanem fideszes nagymenők döntöttek arról, hogy Pécs városa 3,5 milliárd forintért vásárolta meg azt a buszflottát, amelyet néhány hónappal korábban még 2,9 milliárdért árultak. Állítását Hollandiába tartó repülőgépek utaslistájával támasztaná alá, szerinte ugyanis ezek azt bizonyítják, hogy kormánypárti politikusok is kijártak tárgyalni az üzletről. A Magyar Hang megismerte a bíróság által megküldött utaslisták tartalmát, azokon pedig Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, valamint Csizi Péter volt alpolgármester neve is szerepel. Bánki megkeresésünkre tagadta a vádat, Csizi nem reagált.

Az ügyészség szerint 2015-ben legalább hatszázmillió forint értékű kár keletkezett, amikor Pécs városának közlekedési cége egy holland közvetítőn keresztül vásárolt meg 113 használt autóbuszt. Az átlagosan hét-nyolcéves Volvókból álló flotta tagjai korábban a hollandiai Breda városában futottak, az ottani vezetés pedig 2014-ben kezdett vevőket keresni a buszparkra, sajátjukat ugyanis újabbra akarták cserélni. 

Az eladó buszokról a pécsi közlekedési cég, a Tüke Busz Zrt. is értesült. A járműveket a vezetés megvizsgálta, nagyjából megfelelőnek találta, így hamarosan megérkezett a holland féltől az árajánlat is: a szükséges átalakításokkal együtt 2,9 milliárd forintért adták volna el a buszokat. (Ekkor még ráadásul 123 darabból állt a flotta.) Nem sokkal később azonban a pécsi közgyűlés arról határozott – miután a közlekedési cég igen rossz anyagi helyzetben volt –, hogy hitelből finanszírozzák a vásárlást, és végül egy sokkal magasabb összegű, 3,5 milliárd forintos kölcsön felvételét tették lehetővé.

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 6-án megjelent 2021/32. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Erről is olvashat a cikkben:
• Az elsőrendű vádlott szerint Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, valamint Csizi Péter volt alpolgármester döntött
• Egy gépen ült Bánki és Csizi

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!