„Utca és meghalás, ennyi”, ha menni kell a Szabolcs utcából

„Utca és meghalás, ennyi”, ha menni kell a Szabolcs utcából

Egy Szabolcs utcai kórházi „kliens”, Tóth Andrea (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

A Szabolcs utcai hajléktalankórháznál olyan nagy volumenű építkezés zajlik már a tavalyi év vége óta, hogy időnként a légkalapácsolástól beleremegnek a kórtermi ágyak. (...) Az építkezésre járó teherautók meg persze tovább mélyítik azokat a helybeli dolgozók által csak „kráterként” emlegetett balesetveszélyes úthibákat, ami sok kerekes-székes páciens felborulását okozta már. Csakhogy nem a hajléktalankórház lesz felújítva, vagy kibővítve, sőt, még az is felmerült a napokban, hogy be fog zárni. (...) A nemzeti vagyonért felelős miniszter legutóbb júniusig adott haladékot a költözésre, de Karácsony Gergely főpolgármester erre azt mondta, hogy addig nincs kórházbezárás, amíg a kormány nem ajánl fel csereingatlant.

– Rövid távon nagyon nehéz helyzetbe kerülnénk, ha valóban költöznünk kellene. A kliensek egy részét talán az átmeneti szállásainkra tudnánk elhelyezni, a kórházi ágyakról pedig a most is túlterhelt egészségügyi intézménybe kellene szállítani őket – mondja Breitner Péter, a BMSZKI  szakmai igazgatóhelyettese, akinek a szavaiból az derül ki, hogy sajnos egyáltalán nem lenne ez új helyzet. (...)

Soós Péter, a szálló szakmai vezetője úgy foglalja össze röviden a helyzetüket, hogy „férőhely nincs sok, emberek viszont vannak”. Mert ugyan az igazgató szerint sikerült az egészségügyi ellátórendszerrel korrekt kapcsolatot kialakítani, de azért a kórházak felől folyamatos a nyomás, hogy a Szabolcs utcába küldjék azokat a betegeket, akiknek nincs már szükségük kezelésre, csak lábadozniuk kell. De hát a hajléktalanokat értelemszerűen nem tudják hova küldeni, csak ide. (...)

A teljes riportot elolvashatja a Magyar Hang április 9-én megjelent 2021/15. számában (tartalomjegyzék itt), vagy a Magyar Hang Plusz felületén online!