Vadkaninvázió sújtja Amerikát, Trumpék még a ciángázt is bevetették volna ellenük

Vadkaninvázió sújtja Amerikát, Trumpék még a ciángázt is bevetették volna ellenük

Vadon élő disznők automata kamerás fotón (Fotó: USDA)

Nem mindig (vagy inkább ritkán) sül el jól, ha az ember olyan állatokat enged szabadon a természetben, amelyeknek ott semmi keresnivalójuk. Ez történt a vaddisznókkal (és a hozzájuk csatlakozott elvadult házi disznókkal) is az Egyesült Államok déli és nyugati részén. Most már hatmillióan csatangolnak a szántóföldeken, és milliárd dolláros károkat okoznak évente. Szívesen kiirtanák őket, de mérgezésük járulékos veszteségekkel jár.

Ausztráliában hosszú – és kudarcos – története van a tájidegen állatok betelepítésének. Az európai telepesek által behurcolt nyulak természeti katasztrófát okoztak (hiszen mindent tövig rágtak, amit csak értek), majd az ő likvidálásukra indított akciók hatása sem volt éppen ellentmondásoktól mentes. Mindenesetre Ausztráliában nagy tapasztalat gyűlt össze a természetben kártevőként fellépő állatok irtása terén. Nem csoda hát, hogy azt a mérget is ausztrál kutatók kísérletezték ki, amellyel az amerikai vad disznókat próbálják kiiktatni – vegyes sikerrel.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium vadbiológusai már hosszú évek óta keresik a disznók tehertételének ellenszerét. Az új méregtől azt remélték, hogy szelektíven csak a disznókat fogja megölni, miközben az őshonos vadvilágot megkíméli. Ehhez képest a The Atlantic riportja szerint már napokkal a mérget rejtő csalik kihelyezése után madártetemeket találtak szétszórva a földön. A mérget mogyoróvajba keverték, és a disznóknak egy maréknyit kell belőle elfogyasztaniuk, hogy jobb létre szenderüljenek, de a madaraknak egy-két morzsa is elég. A madarak alapból nem férnek hozzá az etetőkben elhelyezett csalétekhez, de a disznók néhány darabot mindig elhullatnak, amire rávetik magukat a madarak és szinte minden kisebb állat, és ők is elpusztulnak.

Erről is olvashat a cikkben:
• Hogy lett ilyen súlyos az amerikai disznóhelyzet?
• A disznók egyszerűen túljárnak az ember eszén.
• Hogyan segíti a vadászatuk is a helyzet romlását?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!