„Vajna azt sem tudta, hogy a világon vagyok”

„Vajna azt sem tudta, hogy a világon vagyok”

Schwechtje Mihály (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Kőkeményen politikai megfontolások alapján működik a filmtámogatási rendszer – többek között erről beszélt lapunknak Schwechtje Mihály filmrendező. Véleménye szerint Andy Vajna fektette le a „teljesen elhibázott” egyablakos, központosított rendszeralapjait, mégis radikális különbséget lát Andy Vajna Filmalapja és a mostani Nemzeti Filmintézet között.

– Vajna kereskedelmi módon szerette volna az állami támogatást használni, amivel szerintem sikertelennek bizonyult. Mégis azt kell mondjam: abban például, hogy én nem kaptam lehetőséget, semmilyen személyes ok nem volt – mondta. Viszont ahhoz szerinte Vajnának meg kellett halnia, hogy a „gátlástalan politikai kiszorítósdi elindulhasson, és a magyar film át legyen játszva a kultúrharc jegyében a hatalom felé a hűséget nyilvánosan is kifejező produceri körnek”.

Schwechtje Mihály beszélt arról is, hogy kritikai és nézettségi sikert hozó filmjét, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)-ot nem azért készítette, hogy edukatív anyag legyen belőle, de örül, ha erre is használják. 

• Filmnek indult a Félúton Berlinbe című kötet is? És mi a helyzet a Hajtűkanyar Autósiskola című darabbal?
• Mond egy 18 éves egyszerre olyanokat, hogy korosztály, sulibuli meg hogy cinkelt tétel?
• Mennyire jellemző az áldozathibáztatás a fiatalokra?