Vajon Bécs még mindig a kémek városa?

Vajon Bécs még mindig a kémek városa?

Bécsi utcakép (Fotó: Unsplash/Michael Niessl)

Az oroszok Ukrajna elleni inváziója és a brit gazdasági lap, a Financial Times tényfeltáró cikke újra felmelegítette azt a sikamlós témát, hogy vajon Bécs tényleg továbbra is a kémek városa? Nyugati szomszédunk fővárosa a hidegháború évei alatt a nemzetközi kémkedés egyik kedvelt bázisának számított, nem mellesleg azért, mert Ausztria semleges országként Közép-Európa közepén, a keleti blokktól egy kőhajtásnyira feküdt, miközben több nemzetközi szervezet – így a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség – is ide helyezte a főhadiszállását.

Az elmúlt években számos ügyben lehetett olvasni az oroszok érintettségéről Ausztriában. Ahogy arról a baloldali-liberális Der Standard napilap írt, az orosz befolyásszerzés egyik kulcsmozzanatának azt tartják, hogy a 2017 és 2019 között a jobbközép Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalícióban kormányzó, magát közép felé pozicionálni akaró szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábban együttműködési szerződést írt alá Vlagyimir Putyin Egységes Oroszországával. A Financial Times mostani, teljes Európát vizsgáló cikkében nyolc jelenleg is aktív szolgálatot teljesítő európai hírszerzési tisztviselővel és diplomatával beszélgetett, amelyek közül az egyik Ausztriát a titkos orosz tevékenység „valóságos repülőgép-hordozójaként” említi.

A teljes cikket a Magyar Hang április 8-án megjelent, 2022/15. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!