Vakcina: a gyerekeken a sor

Vakcina: a gyerekeken a sor

Spiró Melinda szájsebész szakorvos beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 19-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Nem sokkal azután, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) alkalmazásra ajánlotta a Pfizer–BioNTech vakcináját a 12 évesnél idősebb korosztályban, a magyar kormány is lehetővé tette ezt a magyar szülők számára. Ha csak eddig olvassa el a cikket (amit nem szeretnénk), akkor itt a lényeg: mindenki oltassa be a gyerekét még az iskolakezdés előtt, mert a Pfizer a legjobb oltás, és a gyerekek is elkaphatják, terjeszthetik a betegséget. Viszont ezzel még nincs vége, hiszen a 12 év alatti gyerekeknek ugyanúgy szükségük lesz a vakcinára. Bár még sehol a világon nem engedélyezték az ő oltásukat, kis szerencsével még idén sor kerülhet erre is.

Az április 19-ei iskolanyitás előtt azt írtuk egy cikkünkben, amelyben részletesen foglalkoztunk a gyerekek járványban játszott szerepével, hogy a (jelen tudásunk szerint) véglegesnek tekinthető megoldást esetükben is az oltás fogja kínálni. Ugyanakkor jelenleg még csak a 12 évesnél idősebb gyerekek számára adott az oltás lehetősége. Erre már nem rendeznek kampányt, de a szülők az internetes platformon ugyanúgy regisztrálhatják tini korú gyerekeiket, ahogy eddig a 16 évesnél idősebbek esetén tehették.

Erre gyakorlatilag minden virológus szakértő szerint szükség is lesz, hiszen a gyerekek olyan nagy, mozgékony és intenzíven szocializálódó társadalmi csoportot képeznek (és az iskola e tekintetben szó szerint maga a fertő), hogy az ő kihagyásukkal végérvényesen lemondhatunk a nyájimmunitásról, és ezzel a járvány belátható időn belül bekövetkező végéről.

• Mit mutatnak eddig a gyerekek oltásával kapcsolatos vizsgálatok?
• Mekkora adagot kaphatnának egyáltalán?
• Hogyan találtak tesztalanyokat?

A teljes cikket a Magyar Hang június 18-án megjelent 2021/25. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!