Szilárd cölöp – A kormánypárt elkötelezett híveit kérdeztük

Szilárd cölöp – A kormánypárt elkötelezett híveit kérdeztük

Orbán Viktor 2021 decemberében (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Cikksorozatunk harmadik részében a kormánypárt elkötelezett híveit szólítottuk meg, azt tudakolva, milyen érvek mentén tartanak ki a Fidesz mellett – hátha közelebb kerülhetnénk egymás megértéséhez. Valamennyien megerősítették, a kormánypárt iránti szimpátiájuk olyan szilárd, hogy azt a megélhetési válság sem fogja tudni megingatni. Az ország különböző pontjain élnek, valódi nevüket azonban nem szerették volna viszontlátni cikkünkben.

A családom nem volt a kommunista rezsim kegyeltje, értelmiségi édesapám csak csillésként kaphatott a bányában állást – idézi fel Edit, a nyugdíjas vidéki pedagógus a kezdeteket. – Sem nekem, sem a bátyámnak nem engedélyezték, hogy továbbtanuljunk, mindketten felnőttfejjel, már a munka mellett szereztünk diplomát. A szüleim emlékét gyaláznám meg azzal, ha a baloldalra szavaznék.

Az általunk megszólaltatott kormánypárti szavazók közül többen nyilatkoztak úgy, hogy családjukat a múlt rendszerben ért sérelmek terelték a jobboldal és a Fidesz felé. De olyanok is vannak, akit az elmúlt évtized javuló életkörülményei győztek meg. – Felnőtt életem kezdete a Fidesz első kormányzati ciklusára esett. A szüleim nem tudtak anyagilag támogatni. Nagy segítséget jelentett, hogy Orbánék bevezették a lakásvásárlási kölcsönt, adó-visszatérítéseket vehettünk igénybe. Fiatal családosként így tudtam elindulni az életben – magyarázza Ákos, a vidéken élő, 48 éves műszaki értelmiségi, akit a gazdasági előnyökkel nyert meg a Fidesz. Aztán visszajött a baloldal, és sok pénzt kivett a zsebéből. A gazdasági előnyök mellett azonban a családi indíttatás is a jobboldal felé terelte: „Vallásos családból származom, nálunk fontosak voltak a hagyományos értékek. Én voltam katona, tudom, milyen az, amikor rendre tanítják az embert.”

• Mit gondolnak a Fidesz törzsszavazói a „Lőrinc-jelenségről”?
• Hogyan látják a világpolitika alakulását? Egyetértenek-e azzal, hogy a magyar kormány politikája oroszbarát?
• Milyen médiafelületekről tájékozódnak? Mit gondolnak arról, ha a közmédia és az ellenzékinek mondott sajtótermékek hírei között ellentmondást fedeznek fel?
• Mit gondolnak Orbán Viktorról és kit tartanak nagyon okos embernek a kormányban?
• Vajon miért büntet minket folyton a nyugat és érdemes-e az EU-ban maradnunk?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!