Valami bűzlik Hunniában

Valami bűzlik Hunniában

Varga Judit igazságügyi miniszter (b) átveszi kinevezési okmányát Novák Katalin köztársasági elnöktől, mellette Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-Palotában 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Rémisztően életszerű a történet, amellyel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egykori nyomozója a Partizánban a hét elején előállt. Legalábbis azok számára, akik az elmúlt évek történéseit követve, a propaganda ködfátyolán és elterelő műveletein átlátva próbálták megismerni az Orbán-rendszer igazi természetét. A nevét és arcát a nyilvánosság előtt vállaló Tiszolczi Lajos nem zavaros összeesküvés-elmélettel, homályos utalásokkal igyekezett hatást kelteni, hanem egy konkrét, logikusan egymást követő eseményekből összeálló történetet osztott meg a nyilvánossággal.

A NAV-nál 2021-ben történt vezetőcseréket követően megszüntették a Gattyán György nagyvállalkozó elleni, csaknem 20 milliárd (!) forintos adótartozás gyanújával folytatott nyomozást. Tiszolczi – mint a nyomozást éveken át segítő NAV-os – az interjúban egyértelműen utalt arra, hogy a fordulat előtt már vádemelésre készültek. Állítása szerint a nyomozás leállítása érdekében három magas rangú közéleti szereplő is közbenjárt. Az adóhatóság tagad, és jogi lépésekkel fenyeget. Tegyük hozzá: bármennyire is életszerű a történet, amelynek főbb elemei már ismertek voltak – tény az is, hogy Gattyán éppen 2021 végén hozta létre az ellenzéki térfelet tovább aprózó pártját, az idei kampányban is aktív Megoldás Mozgalmat –, az elhangzottak valóságtartalmát és az abból eredő következményeket csakis az igazságszolgáltatás befolyásmentes eljárása tisztázhatja. Az alapkérdés nem az, igazat mond-e Tiszolczi (meggyőződésem szerint igen, de ez csak egy vélemény), hanem a következő: vajon bízhatunk-e az előbbi kérdést megválaszoló pártatlan és méltányos eljárásban? De hát ugyanez a kérdés azzal az ügyészségi nyomozással kapcsolatban is, amely a Varga Judit-féle hangfelvételen elhangzott állítást hivatott igazolni vagy cáfolni.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 27-ig kapható 2024/25. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!