„Valóban rendszerváltó volt, amit Szeremley Huba létrehozott, szellemi értelemben is”

„Valóban rendszerváltó volt, amit Szeremley Huba létrehozott, szellemi értelemben is”

Szeremley Huba (Fotó: Tóth Tibor)

Szeremley Huba halálhíre mindenkit megrázott, aki ismerte, de azt is, aki csak a hírekből, mendemondákból, féligazságokból, a nagyotmondó sajtó bulvárrovataiból rajzolta meg a kilencvenes években híressé lett és mesés vagyonnal bíró borász, vállalkozó képét. Hétfő reggel az eső is eleredt, a Badacsony tetejét megülte a köd, egészen a felső szőlőkig a felhőbe burkolózott a hegy, azt nézem, ahogy a Római úton ballagok Szeremley Huba egykori villája előtt. Klasszikus, elegáns, de nem hivalkodó homlokzat, a ház két szélét örökzöldek takarják el a nézelődők elől. A tetőteret már megbontotta az új tulajdonos, itt is kezdődik a „modernizáció”.

Hagyományos, ha tetszik ősi birtokszerkezet létrehozásában gondolkodott, ami a szőlőtermelés mellett az állattartással kiegészülve valóban szerves, egymást kiegészítő „ágazatokkal” működő gazdasággá válik. Nem csak a saját érdekeit nézte, sőt a többiekkel közös érdekének látta a vidék naggyá tételét – mondja Laposa József borász.

Szemlélet- és piacformáló döntéseket hozott Tóth Ádám, a Pláne Badacsony vezetője szerint. Nem a divatot követte, amikor a kéknyelű újratelepítését határozta el, vagy visszahozta a bakatort, annak minden változatát. Minimum harminc évvel megelőzte a korát.

Talán a legfontosabb, hogy nem tulajdonos volt, hanem gazda, ha erről a szóról sokan ma már nem is értik pontosan, mit jelent, mondja Kardos Gábor filozófus, a Szeremley Birtok értékesítési vezetője, aki két évtizedes barátságot ápolt vele.

Erről is olvashat a cikkben:
• „Ősi birtokszerkezet létrehozásában gondolkodott”
• „A világ ma már nem is lenne képes egy ilyen formátumos embert elfogadni”
• „Talán nem véletlen, hogy pont most halt meg, amikor az ő életvalóságával gyökeresen ellentétes szájkosár-világ van kialakulóban”

A teljes cikket a Magyar Hang május 21-én megjelent 2021/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!