Van, ahol már „az ifjúság az új variánsok terjedésének fő bázisa”

Van, ahol már „az ifjúság az új variánsok terjedésének fő bázisa”

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként fertõtlenítést végez a Magyar Honvédség 93. Petõfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonája a fõvárosi Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Mûvészeti Iskolában 2021. március 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy április 19-én csak az alsósok térnek vissza az iskolákba. A felsősök otthon tartása bölcs döntés, ám kérdés így is marad bőven. Az újabb és újabb mutánsok korában el kell felejtenünk azt, hogy a koronavírus nem veszélyes a gyerekekre, akik ma már ráadásul hasonló szerepet játszanak a járványterjesztésben, mint az influenzánál.

Több mint egy éve az új koronavírus rettegésben tartja az emberiség jelentős részét. A világjárványban a bizonytalanság a legidegőrlőbb. Minden, korábban szilárdnak hitt vélelem megkérdőjeleződik, senki sem tudhatja, mit hoz a holnap. A pandémia teljesen átalakította a világot, az emberek sokasága változtatott életmódján – vagy a racionális veszélyérzet vagy a kötelező korlátozások miatt.

Egy körülmény azonban némi megnyugvással töltött el mindenkit: a Covid–19 betegség eddig jórészt megkímélte a gyerekeket. Sokkal ritkábban fertőződtek meg, mint a felnőttek, pláne az idősek, és rendkívül ritkán alakult ki náluk kórházi kezelést igénylő betegség (halálozásról pedig alig tudni). Ennek okát mindmáig csak találgatják. A legtöbb kutató arra gyanakszik, hogy a gyerekkorban gyakori, egyéb koronavírusok okozta fertőzésekkel és az ezáltal kialakuló keresztimmunitással lehet összefüggésben. De ez még ma is csak spekuláció – és lassan idejétmúlttá is válik.

  • Vajon mennyire kritikus a gyerekek helyzete?
  • Michiganben a brit mutáns hatására már a 10–19 éves korosztályban emelkedik legmeredekebben a fertőzésszám
  • A jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem kórházban már gyermek covid intenzív osztályt is nyitni kellett

A teljes cikket a Magyar Hang április 16-án megjelent 2021/16. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!