Csapadékos időjárás jellemezte az elmúlt év őszét és 2023 tavaszát, jó volt a vízellátás a rendszerekben, visszatöltődtek az altalajvizek, és végre elkezdtek folyni a csatornák, miután a szárazföld hónapokig csak nyelte a vizet. Megteltek a dunántúli kis halastavak is, így most minden hal kapható frissen, ami Magyarországon termelhető – mondta lapunknak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, halasgazda. Noha a munkaerő és az energiahordozók költségei tovább emelkedtek, a takarmányárak csökkenése pozitívan hatott a termelés költségeinek mérséklésére. Mindezek következtében a termelők a nyári csúcsnál több mint 10 százalékkal olcsóbban tudják adni a halat a kereskedőknek.
Lévai Ferenc szerint is ők voltak az elsők, akik – a Mohosz horgászszövetséggel egyeztetve – a legnagyobb élelmiszerár-csökkenést hajtották végre. Az árat az élő ponty esetében 1300 és 1400 forint közé lőtték be, ami jó 300 forintos árcsökkenést jelentett a nyári 1700 forintos tóparti kilónkénti csúcsárhoz képest. Kérdés azonban, hogy a tavalyihoz képest valóban olcsóbban tudjuk-e beszerezni az ünnepi asztalra valót.
• Milyen fajta halak fogynak leginkább a karácsonyi időszakban?
• Miért drága a magyar hal?
• Milyen ellentétek vannak a haltermelők és a kereskedők között?
A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/50. számában találja. Vegye meg december 21-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!
Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!
ElőfizetekMár előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!