Van még értelme a parlamentben felszólalni?

Van még értelme a parlamentben felszólalni?

Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az Országgyűlés alakuló ülése kapcsán, a 2018-as választásokat követő időszakhoz hasonlóan, ismét fellángolt a vita az ellenzéken belül, hogy szabad-e egyáltalán beülni az Orbán-rendszer parlamentjébe. A diskurzus új elemmel is kiegészült: érdemes-e egyáltalán részt venni a törvényhozás vitáiban, vagy az ellenzéki politizálást minél nagyobb mértékben ki kellene vinni a parlament falain kívülre?

Való igaz, hogy a NER rendszerében az ellenzéknek szinte semmi fű nem termett a törvényhozásban, nagyítóval is alig lehet olyan ellenzéki javaslatokat találni, amelyeket a kormánypárti többség elfogadott volna. Indítványaikat rendre leszavazták, sőt, sok esetben még napirendre sem engedték tűzni. Az igazi baj mégsem az ellenzéki módosító javaslatok elutasításából származik.

• Milyen lehetőségei vannak tőlünk nyugatabbra az ellenzéknek a parlamentben?
• Miért nincs igazuk azoknak, akik szerint a parlamenti munkát nem kell komolyan venni?
• Milyen haszna lehet az országgyűlési munkának?

A teljes cikket a Magyar Hang május 6-án megjelent, 2022/19. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!