Térdprotézisműtét 400 nap múlva

Térdprotézisműtét 400 nap múlva

Fotó: Pixabay

Az egészségügyi intézmények átalányfinanszírozása, valamint az orvosok és szakdolgozók ösztönzésének hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy nem csökken a műtéti beavatkozások több mint ötvenezer főt számláló várólistája. Sajtóértesülések szerint már a döntéshozók asztalán hever egy, a hatékonyság javítását célzó javaslat, amely a listák hosszának adminisztratív eszközökkel való csökkentését is tartalmazza.

Országszerte 54 ezren vártak műtéti beavatkozásra október végén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) online adatbázisa alapján. Ez azt jelenti, hogy a pandémia miatti korlátozások elmúltával, az elmúlt fél évben sem sikerült csökkenteni a várakozási időt. A koronavírus-járványt megelőzően is komoly, de a jelenleginél lényegesen kisebb problémát jelentett, hogy bizonyos beavatkozásokra hónapokat kellett várni. Akkoriban a mostanihoz képest feleekkora volt a sor, a NEAK jellemzően 25–28 ezer főt tartott nyilván a várólistákon. Ám a szám már 2021 végére meghaladta az 50 ezret, nyárra pedig az 55 ezret. A számok azt is igazolják, hogy a közellátáshoz való hozzáférés – legalábbis a különböző típusú műtéti beavatkozások tekintetében – nagyon komoly eltéréseket mutat az ország különböző részein.

A NEAK adatai szerint csípőprotézis-műtétre 8244-en várnak átlagosan 142 napot – a leghosszabb időt, 225 napot a Dél-Dunántúlon, a szerencsés dél-alföldiek csak 72 napot. Térdprotézisre több mint 11 ezer embernek lenne szüksége, ők országos átlagban 232 nap után kerülhetnek kés alá, de például a dél- és nyugat-dunántúli régiókban 405, illetve 406 napos a várólista.

Nem sokkal jobb a helyzete azoknak sem, akik jelentős kiterjesztett gerincműtétre várnak: ilyen beavatkozásra országosan 307-en jelentkeztek be, ebből 297-en az országban legfontosabb ellátóhely, a Budai Egészségközpont listáján szerepelnek, előreláthatóan 311 napot kell várniuk. Szürkehályog-műtétre 14 763-an iratkoztak fel, ők átlagosan 62 napot kénytelenek várni – Nyugat-Közép Magyarországon 31 napot, az Észak-Alföldön 101 napot. Sérvműtétre 2783 embernek lenne szüksége, és átlagosan 45 nap alatt kerülnek sorra. Több régióban 2–4 hetes a várólista, de a fővárosban (Nyugat-Közép-Magyarország) 137, a Dél-Alföldön 81 napot kell várni a beavatkozásra. 

• Milyen okai vannak a végeláthatatlan hosszúságú várólistáknak?
• Milyen ösztönzőkkel csökkentené a várakozási időt a kormány?
• Európai összehasonlításban hol foglal helyet Magyarország a várólisták hosszát tekintve?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!