Véget ért Kína aranykora

Véget ért Kína aranykora

Előadók a vörös lobogó körül a Kínai Kommunista Párt alapítása 100. évfordulóján Pekingben (Fotó: REUTERS/THOMAS PETER)

 

Egyre több jel mutat arra, hogy véget ért a kínai gazdaság fénykora. A laikus szemlélő számára az első gyanús jel a második legnagyobb ingatlanfejlesztő, az Evergrande csődközeli állapota lehetett, amely megrengette az egész kínai ingatlanpiacot. A hozzáértők azonban már korábban jelezték azokat a problémákat, amelyek mostanra a gazdaság egyértelmű lassulását eredményezték. A Világbank októberi jelentése szerint a tavalyi 8,1 százalékos bővülésével szemben idén mindössze 2,8 százalékos növekedésre számíthatnak Kínában, jövőre pedig 4,5 százalékos növekedés várható. Júniusban a két szám még 4,3 és 5,2 százalék volt. Az Ázsiai Fejlesztési Bank szintén visszavágta növekedési várakozásait. A magyarázat szerint a növekedés jelentős lelassulásához a túlságosan szigorú koronavírus-szabályok, az ellátási láncok zavarai, valamint az ingatlanpiaci problémák járulnak hozzá.

Az utóbbi különösen nagy gondot okoz, hiszen a túlpörgetett lakásépítés az Evergrande bedőlésével egyszerűen összeomlott. Az S&P becslése szerint kétmillió tervasztalról értékesített lakás befejezetlen maradt, a hoppon maradt családok pedig több tartományban is lázadoznak, illetve általános, hogy a lakás helyett más befektetések után néznek. Ez tovább súlyosbítja az iparág amúgy is rossz helyzetét. Egyes elemzők egyenesen piramisjátéknak tartják, hogy az újonnan befizetett összegekből finanszírozzák a korábban megkezdett építkezéseket.

• Megmentheti-e a belső fogyasztás a lassulás útjára került kínai gazdaságot?
• Mi az eredménye, ha mesterségesen erősítik az építőipart?
• Mi magyarázza, hogy lakások százezrei és számos gyár is üresen áll?

A teljes cikket a Magyar Hang október 14-én megjelent, 2022/42. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!