Végveszélyben az ukránok legendás erődje

Végveszélyben az ukránok legendás erődje

Étel- és vízosztás Vuhledarban 2024 februárjában (Fotó: Wikipédia)

Napok, legfeljebb hetek kérdése, mikor fog elesni a donyec-megyei Vuhledar városa, vagyis az a település, ami a háború kezdete óta hősiesen ellenállt az oroszok minden támadásának. A legfrissebb képek alapján ugyanis a várost már három oldalról körbevették az oroszok, így a helyzet mostanra olyannyira tarthatatlanná vált az ukránok számára, hogy sokan a bekerítést is elképzelhetőnek tartják. Az viszont egyelőre kérdéses, érdemes volt-e ekkora áldozatokat hozniuk az oroszoknak a város bevételéért.

Vuhledar jelentőségét elsősorban az adja, hogy az egykori bányászvárost az elmúlt években rendkívül megerődítették az ukránok, ami szinte bevehetetlennek bizonyult. Ennek az első felvonása zajlott a múlt év elején, amikor az oroszok előbb délről, majd keletről próbálták elfoglalni a várost, ami katasztrófával végződött Moszkva szempontjából. Ekkor váltak világszerte ismertté azok a felvételek, amelyeken hosszú orosz páncélososzlopok indultak a település bevételére, végül viszont sorra semmisítették meg azokat az ukrán védők. De Vuhledar az egykori Wagner katonai magánvállalat számára is óriási veszteségeket okozott, ami tovább nehezítette az oroszok helyzetét Bahmutnál. Végül az orosz katonai vezetés úgy döntött, hogy a vuhledári előretörést elnapolja és Bahmurtra koncentrál, ami helyes döntésnek bizonyult. Annál is inkább, mert Vuhledar ekkorra az orosz kudarcok egyik szimbóluma lett, amit alig felejtetett Bahmut bevétele.

Idén augusztusban azonban Moszkva taktikát váltott és most már átkaroló hadművelettel, két oldalról próbálták bevenni a várost. Ennek a sikerét elsősorban az tette lehetővé, hogy az oroszországi Kurszki terület, illetve a donyecki Pokrovszk városa jelentős ukrán erőket kötött le. Az oroszok első lépésként itt elfoglalták a Vuhledart és Kosztyantyinyivkát összekötő utat, majd a várostól délre és északra támadást indítottak, hogy elvonják az erőket a város védelmétől. A Vuhledártól északra fekvő Voggyane falu bevétele ekkor már egyértelműen jelezte az ukránoknak, hogy óriési veszélybe került az erődvárosuk. A legfrissebb beszámolók szerint így mostanra egyetlen menekülési útvonal maradt a védők számára. Sokan viszont amiatt aggódnak, hogy Kijev nem fogja időben kiadni a parancsot a város kiürítésére, ahogy az Avgyijivkánál is történt. Emlékezetes: a Donyeck megyei várost az ukránok a végsőkig próbálták menteni, olyannyira, hogy végül több száz ukrán katonát nem tudtak kimenekíteni, ők orosz fogságba estek. Most Vuhledarnál is hasonló helyzet körvonalazódik, így több elemző a gyors kivonulást elkerülhetetlennek tartja, ha az ukránok el akarják kerülni az avgyijivkai forgatókönyvet.

Az persze nagy kérdés, hogy Moszkvának stratégiai szempontból milyen előnye lesz abból, ha beveszi Vuhledárt. Habár ennél a pontnál találkozik az ukrajnai frontvonal keleti és déli szakasza, a város már régóta elvesztette logisztikai szerepét, hiszen az orosz drónok, majd a tüzérség könnyedén elérte a településre vezető útvonalakat. Az mindenesetre kétségtelen, hogy Vuhledár elvesztése lélektanilag is nehéz lesz az ukránoknak, hiszen ezzel egy olyan – korábban bevehetetlennek vélt – városuk kerül majd az ellenség kezére, ahol hatalmas veszteségeket tudtak okozni a támadóknak.

Érdemes azonban hozzátenni, hogy Vuhledár nem az egyetlen erődváros itt, Donyeck megye délnyugati részén, ezért Kijevben abban bíznak, hogy a településtől északra fekvő Bohojavlenka képes lesz majd az új Vuhledárrá válni az oroszok számára, ami jelentős veszteségeket okoz majd a támadóknak. Ám az ukránok helyzetét rontja, hogy Vuhledar mellett több erődvárosuk is bajban van, így Torecknél és Pokrovszknál óriási nyomás nehezedik a védőkre. Ezért az évekig hősiesen ellenálló bányászváros elvesztését sokan annak a folyamatnak az állomásának tekintik, melynek során az ukránok folyamatosan veszítenek a keleti területeikből.