Verebes István: Győzikével nem fotózkodunk

Verebes István: Győzikével nem fotózkodunk

Verebes István (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Vezekelt, és azt mondja, már nincs adóssága. Verebes István színész, rendező szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel annak idején is voltak gondok, arra pedig, hogy az Orbán utáni Magyarország jobb hely lesz, nincs sok remény. Ma már inkább a sorok közé rejti véleményét, pedig, mondja, igencsak „karcosan” látja a dolgokat.

– Gondoltam, ahogy készülök a beszélgetésre, utánanézek, miket írt, miket írtak önről, de semmit sem találtam. Már a Magyar Hangban publikált cikkein kívül.
– És ez nem véletlen. Az én korosztályom már nem érdekes. Magam veszem észre a gyermekeimmel beszélgetve, hogy elavultam, hogy világlátásom paraméterei közül rengeteg nem érvényes. Budapesten is idegenül érzem magam, hiszen már harminc esztendeje, hogy vidékre emigráltam. Más a ritmus itt, más a ritmus ott, ebbe beletartozik a viselkedés, a gondolkodás lüktetése is.

– A gondolkodás lüktetése?
– Ebben a városban az emberek nem törődnek saját magukkal. Itt nincs állandó önellenőrzés. Ha megbarátkozunk a csenddel, mint ahogy én Zalában megbarátkoztam vele, azt jelenti, vitaképes viszonyba kerülök a gondolataimmal. Egyébként a feleségemet sokban zavarja, ahogyan gondolkodom. Állandóan kritikusan. De hát ez a színházi rendezés is, keresni, hogy mi a hiba, mit lehet jobbá tenni. Ha valamit olvasok, abban is azt veszem észre, ami rossz, ő pedig azt kérdezi, miért nem a jót figyelem. Egyszerű: a jó nem érdekes. Az természetes. Hogy valaki tisztességes, becsületes, azt csak elfogadni lehet, mert hát nem az a normális? Milyen rendes ember: bejött, és köszönt. Emez nem lop, az pedig soha nem hazudik. Még szép. Mi ebben a különleges?

• Miért nem szólal meg, ha borzalmasnak látja a jövőt?
• Miért gondlja, hogy Vidnyánszky Attilának sem jó, ami most van?
• Miért nem lehet Győzikével fotózkodni?
• Hogy jöhet változás a magyar politikában?
• Miért látja egyre rosszabbnak a magyar színházat és mi volt a baj a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/43. számában találja. Vegye meg november 2-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!