Vérengzés és kivéreztetés jöhet a fronton

Vérengzés és kivéreztetés jöhet a fronton

A kremencsuki bevásárlóközpont romjai a rakétatámadás után, június 27-én (Fotó: Reuters/Anna Voitenko)

Nem elhibázott rakétatalálat volt a kremencsuki bevásárlóközpont elleni támadás, hanem előre tervezett orosz csapás – így kommentálta a hétfői eseményeket Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint Oroszország mára a világ legnagyobb terrorszervezetévé vált. A legkevesebb 18 halálos áldozatot követelő támadást a világ vezetői háborús bűnnek nevezték, az ENSZ ukrán képviselői pedig a Biztonsági Tanács összehívását kérték. A Dnyeper folyó bal oldalán elterülő várost ért tragédia azonban csak egy borzalmas epizód az orosz–ukrán háborúban, ami az elkövetkező hetekben különösen véressé fajulhat.

Az oroszok ugyanis az elmúlt napokban – Szjevjerodoneck bevételével – elérték keletről a Donyec folyó vonalát, amelyen a hidakat éppen ők bombázták le, hogy elvágják az ukrán hadsereg utánpótlási vonalait. A Donyec folyó nyugati oldalán ugyanakkor rendkívül nehéz helyzetbe kerülhetnek az oroszok, hiszen a terepviszonyok itt már egyértelműen az ukránoknak kedveznek. Jó példa erre Liszicsanszk városa, ahonnan egyenes rálátás nyílik a kelet felől támadó orosz erőkre. Éppen ezért az oroszok az elmúlt hetekben délről, Mirna Dolina felől is támadtak, hogy ily módon könnyítsék meg a keletről érkező erőik munkáját. A liszicsanszki nehézségekre persze már korábban is számítani lehetett, mivel a várost sokkal jobban megerősítették az elmúlt években az ukránok, mint Szjevjerodonecket.

• Hol akadhatnak nehézségeik az oroszoknak?
• Hogyan próbálnak úrrá lenni a hiányosságokon az oroszok?
• Bízik még Washington az ukránok győzelmében?

A teljes cikket a Magyar Hang július 1-jén megjelent, 2022/27. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!