Vérrel írt labdarúgótörténelem

Vérrel írt labdarúgótörténelem

Épül a Luszail Stadion, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nyolc arénájának egyike 2019. december 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)

 

Kisorsolták az idei katari labdarúgó-világbajnokság csoportjait, az esemény kapcsán azonban továbbra sem a fociról folyik a közbeszéd. Éles vitákat szül, miért is rendezhet világbajnokságot egy olyan ország, ahol az stadionokat éhbérért, életveszélyes munkakörülmények között dolgozó munkásokkal építtetik, és ahol lábbal tiporják az emberi jogokat. Ráadásul a helyszín miatt az egész futballszezont át kell időzíteni, csak hogy a sivatagi körülmények között november és december vége között tarthassák meg tornát.

Közben a futballtársadalom már előre is tekint, a következő, 2026-os világbajnokság ugyanis több újítást is hoz. Először rendez majd közösen három ország világbajnokságot (Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó), és a jelenlegi 32 helyett 48 csapat vehet részt a tornán 16 háromcsapatos csoportba sorsolva. Európai szemmel nézve a bővítés nagy vesztese azonban ismét egyértelműen az öreg kontinens, pedig a világ topligái és a játékosok krémje Európában játszik.

• Mit sikerült kideríteni az embertelen körülményekről?
• Vajon hány munkás halhatott meg az építkezések során?
• Hogyan reagál a vádakra Katar?
• Miért Európa lehet az újabb bővítés nagy vesztese?
• Mely földrészek járnak a legjobban a 48 csapatos világbajnoksággal?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!