Vidnyánszky Attila körül áramlanak a színházi milliárdok

Vidnyánszky Attila körül áramlanak a színházi milliárdok

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a rendezvény mûvészeti vezetője beszél a 10. Színházi Olimpia sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban 2023. március 27-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Sok milliárd forint áramlik a magyar színházi világban, arányos elosztás helyett azonban egy jól látható erőközpont körül gyűlik fel a vagyon: Vidnyánszky Attila kalandjai Váctól Szombathelyig.

Sorra kerülnek kilátástalan helyzetbe a független színházi műhelyek, a támogatási rendszer kiszámíthatatlan, a kultúrpolitika pedig nem mutatkozik nyitottnak az alternatív megközelítésre. Pedig pénz a válság ellenére bőven van a színházi világban, csak az elosztás tűnik rendkívül aránytalannak. A finanszírozás iránya egyértelmű mintát mutat: koncentrikus körök rajzolódnak ki, és a középpontban Vidnyánszky Attilát, a magyar kulturális élet egyik legbefolyásosabb szereplőjét találjuk. A Nemzeti Színház igazgatója a hívei számára a Nap melegét árasztja, de megfelelő szögből nézve inkább hasonlít egy fekete lyukra, amely magába szippant minden mozdíthatót.

Az „ország első számú színháza” mellett a „legnagyobb magyar színházi érdekképviseleti szervezetet”, a Magyar Teátrumi Társaságot is vezető Vidnyánszky a Színház- és Filmművészeti Egyetem „modellváltásával” a szakmai képzés feletti kontrollt is megszerezte. A kör bezárult, immár ő dönt arról, hogy ki kerül a felsőoktatásba, hogy ott mit tanul, hogy hol helyezkedik el, és hogy milyen művészeti terméket állít majd elő. Az alkotáshoz ugyanis pénzre van szükség, és nagyon úgy tűnik, hogy támogatás ma már elsősorban annak jut, akit arra érdemesnek találnak a potentátok. 

• Mi az a Déryné Program, és mire költöttek el két év alatt több mint 5 milliárd forintot?
• Hogyan buktatta le a fideszes polgármester a kormányközeli színházigazgatót, és miért nem lett következménye az ügynek? 
• Miért szerződött egy Vidnyánszky felügyelte cég egy Vidnyánszky érdekeltségi körébe tartozó céggel 500 millió forint értékben?
• A szombathelyi kulturális központ 600 millió forintot kapott az államtól a felújításra, mire költötték a pénzt valójában?
• Hogyan kapcsolódnak össze Lezsák Sándor, L. Simon László, Fekete Péter és Vidnyánszky kulturális érdekeltségei?

A teljes cikket a
Magyar Hang március 31-én megjelent, 2023/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!