Víg Mihály: Arra, hogy ennyire szemérmetlenek lesznek, senki nem számított

Víg Mihály: Arra, hogy ennyire szemérmetlenek lesznek, senki nem számított

Víg Mihály, a Balaton zenekar vezetője, Tarr Béla filmjeinek zeneszerzője (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Ott torony volt címmel készített Kécza András rendező portréfilmet az 1957-ben született Víg Mihályról. Az 1979 óta működő Balaton zenekar vezetője, az egykori Trabant együttes tagja, Tarr Béla filmjeinek zeneszerzője a rendszerváltás előtti évekről úgy beszélt, hogy nem tudták, mikor változnak meg a dolgok, látták a fényt az alagút végén. – Most rosszabb a hangulat, mint akkor volt – fogalmazott. Víg Mihály szerint ugyanis 2010-ben arra, hogy ennyire szemérmetlenek lesznek, talán senki nem számított. – Keresem a jelzőt: szemérmetlen, ami a szégyentelen szinonimája. Azt hiszik, hogy azt csinálnak, amit akarnak – mondta.

Volt egy közösség, amelynek a része volt, s amelynek a film mintegy emléket állít, a nyolcvanas évek alternatív kultúrájának alkotói, szereplői, jellegzetes figurái. Azt nem tudja megmondani, hogy a világ ment-e előre nekik köszönhetően, de úgy érzi, boldogabbak voltak, mint a maiak. – Volt testvériség, szolidaritás, a pénz messze nem játszott olyan fontos szerepet, mint ma – mondta, hozzátéve, hogy amijük volt, azt teljesen őszintén és természetesen osztották meg egymással anyagi és szellemi javak tekintetében egyaránt.

• Ha érkezne felkérés egy olyan kulturális produkcióban való részvételre, amelyet nagy állami pénzekkel támogatnak a rendszerhez szorosan kötődő döntéshozók, elvállalná?
• Az 1990 előtti rendszerre hogyan gondol?
• A beszélgetés apropóját adó film koncepciója egyszerű: Víg Mihály elmeséli az életét. Nincs hiányérzete? Nem lett volna érdekes, ha mások szemszögéből is megismerjük?
• Tekinthetjük valamifajta missziónak, hogy annyi más, sokszor elfeledett alkotó műveit játsszák?
• Ha a film megtekintése után valakiben maradna kérdés, mit válaszolna: kicsoda Víg Mihály?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!