Visszavág-e Le Pen Macronnak?

Visszavág-e Le Pen Macronnak?

Emmanuel Macron francia elnök és kihívója Marine le Pen hivatalos kampányplakátja Párizsban, 2022. április 19-én (Fotó: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Az első forduló szoros eredményétől megrémült Emmanuel Macron összeszedte magát, és az elmúlt két hétben intenzív kampányt folytatott. Így is csak minimális előnnyel vezet a közvélemény-kutatóknál kihívója, Marine Le Pen előtt. Kiélezett verseny várható, és a jelenlegi elnök egyáltalán nem mehet biztosra.

A közvélemény-kutatások a hivatalban lévő államfő győzelmét jelzik, ám Emmanuel Macron előnye egyáltalán nem megnyugtató. Az elmúlt hét felméréseinek átlaga azt mutatja, hogy a kampányba az első forduló után belehúzó Macron előbb növelte támogatottságát, majd ismét szűkülni kezdett az olló közte és Marine Le Pen között. Kiélezett a küzdelem, lapzártakor a hivatalban lévő elnök 53, míg kihívója 47 százalékon áll. De mértek ennél kisebb különbséget is, az Ifop-Fiducial kutatása szerint Macron 51, míg Le Pen 49 százalékot kaphat. Az Atlas Politico viszont a Nemzeti Összefogás jelöltjének 50,5 százalékos győzelmét várja.

• Kik szavaztak Macronra és kik Le Penre?
• Mi a helyzet a fiatalokkal?
• Mi lett Franciaországban a középpártokkal?

A teljes cikket a Magyar Hang április 22-én megjelent, 2022/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!