Visszavezeti-e a konzervatív útra a CDU-t Friedrich Merz?

Visszavezeti-e a konzervatív útra a CDU-t Friedrich Merz?

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének a párt belső szavazásán megválasztott Friedrich Merz felszólal a CDU online pártkongresszusán Berlinben 2022. január 22-én. (MTI/AP/Pool/Hannibal Hanschke)

Történetük legrosszabb választási szereplése után vezetőt váltottak a német kereszténydemokraták. A CDU élén most az a Friedrich Merz áll, akit annak idején még Angela Merkel szorított ki a pártból. Az új elnök a válságból kovácsolna erényt, szerinte ugyanis a pártot ellenzékben nem kötik koalíciós kompromisszumok, így könnyebben megtalálhatja önmagát. Ez pedig Merz elképzelései szerint a konzervatív fordulat lehet.

Friedrich Merz elszántságához nem fér kétség. Már 2000-ben is vezette az éppen ellenzékbe került Kereszténydemokrata Unió parlamenti frakcióját, az akkor a párt élére álló Angela Merkel azonban fokozatosan háttérbe szorította. A 2002-ben leváltott Merz sértődötten hátat fordított a politikának, folytatta ügyvédi praxisát, és multinacionális cégek tanácsadójaként, lobbistájaként sikeres utat járt be az üzleti életben.

Érezhetően dolgozott azonban benne a reváns vágya, és nemcsak visszatért a politikába, de 2018-ban megpályázta a CDU elnöki posztjáról 18 év után lemondó Merkel helyét. A Mutti azonban most sem vele képzelte el a párt jövőjét, és az utódjának kiszemelt közeli munkatársát, Annegret Kramp-Karrenbauert (akit röviden csak AKK-nak hívtak) favorizálta. Ha szoros versenyben is, de AKK legyőzte Merzet, aki ennek ellenére érezte, hogy eljött az ő ideje, és ezúttal maradt a politikában. Olyannyira, hogy Kramp-Karrenbauer bukása után ismét nekidurálta magát, ám megint kis különbséggel, de ezúttal is a Merkel politikáját folytatni kívánó vonal jelöltje, Armin Laschet lett a befutó. Merznek ez sem szegte a kedvét, és a választási vereség megnyitotta előtte az utat.

• Mi hozhatja el a konzervatív fordulatot a pártban?
• Mire játszik Merz?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!