Visszavezetni a társadalmat a valóságba

Visszavezetni a társadalmat a valóságba

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nem gondolom azt, hogy jogunk lenne arra biztatni az ukránokat, hogy területi engedmények árán minél előbb kössenek békét. Annak eldöntésére, hogy mikor teszik ezt meg egyedül az ukránok, az orosz agresszió áldozatai jogosultak – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Sz. Bíró Zoltán. Az Oroszország-szakértő szerint nekünk nincs sem morális, sem politikai felhatalmazásunk arra, hogy a partvonalról bekiabálva békét követeljünk tőlük. Ha már ezt tesszük – mondta –, akkor azt az agresszortól, a putyini Oroszországtól és nem a megtámadott Ukrajnától kellene követelni.

A szakértő beszélt arról is, hogy Oroszországtól semmilyen gazdasági gesztust nem kaptunk eddig, ha esetleg származott is előny a Moszkvához való kétértelmű viszonyunkból, az a magyarok többségét semmilyen formában nem érintette. Elképzelhető, hogy bizonyos szűk köröknek anyagi haszna származik a Moszkva-barát politikából, de semmi jele, hogy a szélesebb közösség is élvezné ennek az előnyét.

Sz. Bíró Zoltán egyébként tisztában van vele, miért érez nosztalgiát az orosz lakosság jelentős része a brezsnyevi évek iránt, arra a kérdésre azonban ő sem tudja a választ, hogy az orosz lakosság milyen mértékben támogatja Putyin ukrajnai háborúját.

• „Megjutalmazhatja” Magyarországot az orosz hatalom a politikájáért?
• Érdekében állhat Oroszországnak befagyasztani ezt a konfliktust?
• A a globális délnek nevezett országok milyen szemmel nézik a háborút?
• Hogyan kezdődött a kapcsolata Oroszországgal, az orosz kultúrával?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 19-én megjelent, 2023/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!