„Viszlát legközelebb!” – Paul McCartney nyolcvanadik születésnapjára

„Viszlát legközelebb!” – Paul McCartney nyolcvanadik születésnapjára

Paul McCartney-albumok (Fotó: Benedek Szabolcs)

Got Back – azaz „Visszatértem”. Ez az elnevezése Paul McCartney jelenlegi turnéjának, amelynek eddigi utolsó – két nappal a zenész 80. születésnapja (június 18.) előtti – amerikai koncertjét a hó végén még egy angliai fesztiválfellépés követi majd, valamint, ahogy Sir Pault ismerjük, minden bizonnyal további állomások, amelyeket ezután jelentenek majd be. Az is elképzelhető, hogy a sorozat Európába is átnyúlik, az elnevezés ugyanis egyrészt arra utal, hogy McCartney legutóbbi turnéját félbeszakította a pandémia – éspedig egy európai szakaszon. Másrészt a Got Back a tavaly novemberben a Disney gyártásában bemutatott, háromrészes Get Back című Beatles-dokumentumfilmmel is összecseng, amely egyébként legalább annyira hányattatott sorsú, mint elődfilmje, az 1970-ben a mozivásznakra kerülő Let It Be. Utóbbit visszavonták a forgalmazásból, és hivatalos csatornákon évtizedek óta nem elérhető, a Get Back streamet követő DVD- és Bluray-megjelenésének pedig sokadik új dátuma van.

Ami egyébként meglehetősen szokatlan a megkérdőjelezhetetlen tehetsége mellett a minőségben és a professzionalizmusban mindig is maximumra törekvő Paul McCartney pályafutásában. A zenész korábban, a járvány egyik csúcsán még meglehetősen pesszimistán nyilatkozott a koncertezés jövőjét illetően, majd miután a kollégák sorra jelentették be a világot jelentő deszkákra való visszatérésüket – többek között a másik hajdani Beatles-tag, Ringo Starr, illetve az egykor nagy vetélytársnak kikiáltott, mostanra három-, illetve az eredeti felállás tekintetében kétfősre fogyatkozott Rolling Stones –, ő is meghirdette soron következő turnéját. Elmondhatjuk, hogy Paul McCartney némi pauzákat leszámítva lényegében 20 éve folyamatosan úton van. Persze már előtte is lenyomott jó néhány koncertkörutat. Tizennégy éves korában állt először színpadra, a korai, rutinszerző klubfellépéseket a tömeghisztériával járó, hurrikánszerű Beatles-turnék követték, és a kvartett tagjai közül a későbbiekben is McCartney volt az, aki rendszeresen koncertezett, a hetvenes években a Wings nevű zenekarával, azóta saját jogán.

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Beatles, Paul McCarteny