Viszlát, pedagógus bértábla!

Viszlát, pedagógus bértábla!

Megérkezett Pintér Sándor belügyminiszter a köznevelési konzultációra 2022. december 16-án. (Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar hang)

Jelentős, a tanárok – és részben a szülők és a tanulók – életét is átrendező oktatási reformokat jelentett be Pintér Sándor belügyminiszter december 16-án, a Belügyminisztérium által összehívott közoktatási egyeztetésen. Az eseményre több száz intézményvezető és pedagógus volt hivatalos különböző tankerületekből. A sajtó ki volt zárva az eseményről, sajtótájékoztatót sem tartottak, de a beszédekről készült hangfelvételekből kiderül néhány részlet a tervezett oktatási reformokról.

A 2022-es kormányalakítás óta közoktatásért is felelős Pintér Sándor néhány kijelentése már a helyszínen is hallható felzúdulást váltott ki: például az, hogy a pedagógusoknak azért sem jut elég ideje a felkészülésre, mert másodállásuk van, vagy az a felvetés, hogy vajon a legjobb gimnáziumok tanulóinak mintegy 20 százaléka azért folytatja-e külföldön a tanulmányait, mert az iskola nem neveli őket hazaszeretetre, illetve azért akadozik a központosított beszerzés, mert az iskolák nem adják le időben a rendelésüket.

Ám ezeken a jól idézhető mondatokon kívül több olyan bejelentést is tett a miniszter, amelyek jelentős változásokat hoznak az oktatásban. Ráadásul ezek elfogadására már az Országgyűlés tavaszi ülésszaka alatt, vagyis az év első felében sor kerülhet.

• Mit árultak el a készülő pedagógus bértábláról a miniszter és az államtitkár?
• Miért nem tudnak idegen nyelveket a magyarok Pintér Sándor szerint?
• Pintér Sándor és Maruzsa Zoltán egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a közoktatás minőségéről – miért nincsenek egy véleményen?

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent, 2022/52-53. karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!