Miskolcon tanítana teniszezni fogyatékkal élő gyerekeket Volodimir, a félkarú óriás

Miskolcon tanítana teniszezni fogyatékkal élő gyerekeket Volodimir, a félkarú óriás

Volodimir Zalkó-Titarenkó (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Egy pesti bérház félhomályos, másfél szobás lakásában ülünk Volodimir Zalkó-Titarenkóval. A nappaliban kínált hellyel, ahonnan idős apjára is rálátok: a hálóban ül, ruhát rendezget suta mozdulatokkal. A lakás különböző pontjain szatyrok és bőröndök, ételmaradék, néhány sebtében kikészített irat. Csendélet, melyet két otthontalan férfi tárgyai alkotnak, keretét az Ukrajnát feldúló háború képezi. Mára csak ők maradtak egymásnak: Volodimir magyar származású édesanyja tavaly decemberben hunyt el, a rokonság még élő része Kijevben próbálja átvészelni a harcokat

Beszélgetőtársam születési rendellenességgel él. Bal kezét nem tudja használni a celebrális parézis, más néven Little-kór nevű betegség miatt. Ennek ellenére nem csak önellátó, és Parkinson-kóros édesapját is gondozza, de talán ő a világ egyetlen, hasonló betegséggel élő teniszedzője: a 42 éves férfi profi teniszezőkkel játszott, Kijevben pedig egyedülálló programot hozott létre, hogy fogyatékossággal élő gyerekeket oktasson. „Nemcsak mozgássérült, de mentális betegségektől szenvedő, Down-kóros tanítványaim vannak. Illetve csak voltak. A tenisz mindannyiuknak segítséget jelent, fejleszti mozgáskoordinációjukat, a gondolkodást vagy egyszerűen csak jobb kedvűek tőle” – mondja halkan, szinte szenvtelenül Volodimir.

Korábbi életéről úgy beszél, mintha egy rég olvasott könyvre emlékezne vissza. Több mint ezer kilométerre otthonától, egy idegen országban a múlt már-már valószínűtlennek tűnik. Pedig csak egy hónapja, hogy elhagyták Kijevet: március 7-én indultak útnak, amikor az oroszok már a szomszédos Irpinyt ágyúzták, katonai célpontokat, civileket egyaránt támadva.

• Hogy döntötték el, hogy elindulnak?
• Miért tartóztatták fel őket a határon és hogy sikerült átjutniuk?
• Mit tervez Volodimir Magyarországon?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2022/16. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!