„Volt olyan költői estem, amin Konrád György és Csurka István is megjelent”

„Volt olyan költői estem, amin Konrád György és Csurka István is megjelent”

Tamás Menyhért (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Weöres Sándor gyerekesen tündérkedő jelenség volt, néhány szó után már törökülésben hallgatta a beszélgetést. Tamási Áron eközben rendkívüli szegénységet is megélt, volt olyan korszaka, amikor háromszor is kifordíttatta az inge nyakát, mert nem tudott újat venni. Minderről a tavaly nyolcvanadik születésnapját köszöntő Tamás Menyhért beszélt lapunknak adott interjújában. A Kossuth-díjas költővel érintettük indulását is, a családi menekülést Bukovináról, végül a Kisdorogra érkezéssel.

A beszélgetés során szóba került az is, hogyan értesült annak idején Szabó Lőrinc halálhíréről, ahogy átvettük a Népszava-melléklet Szép Szó felemás betiltatásának történetét. És azt is, hogy neki még volt olyan költői estje, amin Konrád György és Csurka István is megjelent. Ahogy a Szigligeten megismert Göncz Árpáddal is jó kapcsolatot ápolt, bár úgy látja, köztársasági elnökként sajnos több tekintetben is más szerepkörbe került. – A frissiben megjelent könyvemet már ehhez igazítottam: Göncz Árpádnak, szigligeti barátsággal. Válaszában ő sem maradt adós: a szigligeti Göncz Árpád kapta meg, és köszöni szépen a könyvet – mesélte Tamás Menyhért.

• Miért döntött úgy, hogy a sváb-székely együttélés korszakát többé nem emlegeti?
• Hogyan ismerkedett meg Illyés Gyulával?
• Milyen szerepet játszott Aczél György a Szép Szó-ügyben?
• Mikor látta Csepel motoron száguldozni Göncz Árpádot?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang június 4-én megjelent, 2021/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!