Wagner Péter: A tálibok most a jó arcukat próbálják mutatni

Wagner Péter: A tálibok most a jó arcukat próbálják mutatni

Tálibok a kabuli Belügyminisztériumnál (Fotó: REUTERS)

Az idő múlásával derül ki, hogy az Afganisztán vezetését a nyugati csapatok kivonulása után visszavett tálibok megváltoztak-e – erről beszélt lapunknak Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Az Afganisztánt is többször megjárt szakértő úgy véli, hogy megváltoztak az elmúlt húsz évben, ez már csak azért is érdekük, mert nem akarják, hogy a nemzetközi segélyek eltűnjenek az országból.

Az ultrakonzervatív iszlám csoport újbóli térnyerése a nők korábbi rendkívüli elnyomása miatt is komoly aggodalmakat kelt, Wagner Péter szerint azonban mára „liberálisabban” állnak a kérdéshez. – Fontos megérteni, hogy nyugatiként bármennyire is meglepőnek tűnik ez, az afgán társdalom többsége konzervatív. Eddig is kizárólag a nagyon modern és nagyon bátor nők vették le a burkát, azt is csak Kabulban vagy a nagyvárosokban, máshol eddig is burkát viseltek az utcán – mondta.

• Hihetünk annak, hogy nem lesznek vérengzések, és a tálibok megváltoztak?
• Elfogadhatja őket a világ?
• Lehet a közeli vagy távolabbi jövőben nagykövetsége a tálibok vezette Afganisztánnak akár Budapesten?

A teljes interjút a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent 2021/34. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!