Zsírszegény menü Rákosinak

Zsírszegény menü Rákosinak

Rákosi Mátyás 1948-ban, úton a totális hatalom felé (Fotó: Wikipédia)

Magánlevelek, orvosi tanácsok, Hruscsovhoz, Brezsnyevhez, Kádárhoz írt feljegyzések olvashatók abban a 264 tételt tartalmazó dokumentumcsomagban, amely jórészt Rákosi Mátyás 1956 utáni, emigrációs levelezését tartalmazza. Az iratok digitalizált változatát néhány hét óta bárki elolvashatja a Hungaricana oldalán.

Rákosi Mátyás 1956 őszén reggelizzen virslit hajdinakásával és teával, ebédre kapjon zöldborsólevest, töltött paprikát és eperkrémet, vacsorára joghurtot, túrót. Az ételek a szokásos zsírmennyiség felével, a hal pedig szálkamentesen készítendő; kakaó, csokoládé mellőzendők.

A bukott vezér akkor már lassan három hónapja Moszkvában élt, még úgy hitték, hogy ideiglenesen. Ezért is készítette neki a pesti pártkórház a zsírszegény menülistát. Az Étrendi előírások Rákosi Mátyás elvtárs részére című, 1956. október 18-án kelt, egyhónapnyi diétás ötletet tartalmazó iratot Budapest Főváros Levéltára őrzi. A megsárgult gépelt papirost 2018-ban Ungváry Krisztián bocsátotta a levéltár rendelkezésére egy 264 tételt tartalmazó csomag részeként.

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!