Az ukránok már külön szemlézik a magyarországi médiában megjelenő álhíreket

Az ukránok már külön szemlézik a magyarországi médiában megjelenő álhíreket

Kárpátaljai magyarok a beregszászi magyar konzulátus előtt (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Újabb és újabb, többnyire titokban készített videó tűnik fel a különböző közösségi oldalakon, amelyeken az látható, hogy ukrán katonák viszik el az utcáról vagy az otthonukból a hadköteles korú férfiakat – általában nem a legszelídebb módszerekkel. A magyar köztévé számos erőszakos felvételt mutatott be az elmúlt hetekben: ezeken erővel vonszolnak el férfiakat az otthonukból vagy az utcán rugdossák be őket a rendőrségi furgonba. Sokaknak ma már meggyőződése, hogy Ukrajnában erőszakkal visznek egyenesen a frontra minden férfit, akit csak mozdítani tudnak. Mi igaz ebből?

– Igazoltatásokat valóban látni Beregszászon is a főtéren – mondta el lapunknak Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, aki azt tapasztalta, hogy ilyenkor a 4–6 fős csoportban járó rendőrök vagy katonák elkérik az illető személyi okmányait, majd lekérdezik a státuszát a központi nyilvántartásban. Habár a pártelnök erőszakos esetet személyesen még nem látott, a videók alapján úgy gondolja, hogy előfordulhattak ilyenek – igaz, a felvételekből nem derült ki, hogy az országnak mely pontján történt az eset. A szigorúbb eljárásra általában akkor kerül sor, ha az adott személyt már körözik, vagyis hónapok óta nem jelent meg ott, ahová berendelték, ilyenkor valóban bekísérik őt a hadkiegészítő parancsnokságra. Ez azonban nem kifejezetten kárpátaljai jelenség, az egész országban zajlik a mobilizáció. – Nincs arról szó, hogy ez csak a magyarok ellen irányulna, mint ahogy a magyarországi médiából ez sokszor látszik – hangsúlyozta Zubánincs, aki szerint továbbra is a magyar lakosság százalékos arányán aluli a magyar behívottak száma, hiszen rengetegen elhagyták az országot

• Mi igaz abból, hogy az igazoltatott férfiakat azonnal a frontra viszik?
• Kik maradtak még Kárpátalján?
• Hogyan figyelik az ukrán szolgálatok a magyarországi médiát?

A teljes cikket a Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!