Európai és magyar műsorok arányát vizsgálta a Médiatanács, bírságoltak is

Európai és magyar műsorok arányát vizsgálta a Médiatanács, bírságoltak is

Asztali számítógép (Fotó: Alienware/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az öt évnél nem régebbi műsorok és magyar gyártású műsorszámok megjelenítését vizsgálta a médiatanács. Kilenc televíziónál és három rádiónál bírságot szabott ki, mert a virtuális videótékájukban az előírtnál kisebb arányban talált európai és magyar alkotásokat  – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-t.

A virtuális videotékák 16 vizsgált üzemeltetője közül egy nem teljesítette jogszabályi kötelezettségét, csak 2,5 százalékban kínált magyar tartalmat, ezért a médiatanács bírság megfizetésére kötelezte. Jelenleg 112 televízió, 80 rádió és 16 virtuális videótéka üzemeltetője köteles műsoraiban a törvényben meghatározott arányok teljesítésére.

A Médiatanács közleménye szerint a televíziók és rádiók médiaszolgáltatóinak, valamint a virtuális videótékákat működtető szolgáltatóknak törvény írja elő, hogy tartalmaik között meghatározott százalékban európai, illetve magyar alkotások, valamint öt évnél nem régebbi műsorszámok szerepeljenek.

Az európai gyártású műsorok arányára vonatkozó kötelezettséget az Európai Unió vezette be az Európán kívülről érkező médiatartalmak áradata elleni védekezésként, az európai műsorgyártás fellendítéséért és az európai kulturális identitás védelméért. A magyarországi szabályozás pedig mindezt kiegészítette a magyar tartalom közzétételére vonatkozó kötelezettséggel.

Ezek szerint a médiatörvény a médiaszolgáltatóknak minimum a műsoridő tíz százalékában öt évnél nem régebbi európai, legalább nyolc százalékában pedig magyar művek sugárzását írja elő. A virtuális videotékáknál pedig az egy naptári évben elérhetővé tett műsorszámok legalább tíz százalékának kell magyar művekből állnia – olvasható a közleményben.