Megpályáztatják a Civil Rádió frekvenciáját

Megpályáztatják a Civil Rádió frekvenciáját

A Civil Rádió egykori frekvenciája (Fotó: a Civil Rádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan újra pályázható lesz a budapesti 98,0 MHz körzeti rádiófrekvencia – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a médiatanács tavaly októberben nem hosszabbította meg a 98,0 MHz-en akkoriban működő Civil Rádió hét év után lejáró médiajogosultságát, mert a szolgáltató ismételt jogsértései miatt a médiatörvény nem tette lehetővé a hosszabbítást. A médiatanács e heti döntésével a Civil Rádió tulajdonosai előtt ismét megnyílik a lehetőség a 98,0 MHz frekvencián közösségi jellegű rádió üzemeltetésére pályázatot benyújtani – írták.

Mint korábban a Magyar Hang megírta, értesülésünk szerint miközben a szolgáltató előzetesen azt az információt kapta, hogy a hosszabbításnak nincs akadálya, a médiatanácsnál mégis olyanokra hivatkozva határoztak másként, mint hogy sérült bizonyos esetekben a zene-szöveg arány, és hogy a magyar zenék aránya miatt korábban büntetést szabtak ki. Viszont ezek miatt a rádió befizette a büntetést.

A Civil Rádiónak 2019. december 21-ig szólt a frekvenciahasználati jogosultsága, aznap szólalt meg utoljára az éterben. A rádió azóta az interneten működik.

A rádió tavaly novemberben közölte, hogy pert indít a döntés miatt. – A Médiatanács határozatának megtámadásával egyidejűleg azt kérjük a bíróságtól, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz és kérje a médiatörvény alkotmányossági felülvizsgálatát. Álláspontunk szerint a jelenlegi szabályozás rendkívül szigorú, önkényes és kiszolgáltatott helyzetet teremt nemcsak a Civil Rádió, hanem bármely közösségi rádió frekvenciahasználati jogosultságának elbírálásakor – jelentette ki Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje.