Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Íme, a magyar Versailles – mögött a valóság

Szerző: | 2020. január 19., 15:31 | Vidéki Hang, Videó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar Versailles. Micsoda kihagyhatatlan lehetőség, és a kastély valóban gyönyörű, hát persze, hogy sokan veszik az irányt Acsaújlak felé. Hogy merre? Hát Acsa külterületére, ezért hívják Újlaknak. De milyen Acsa? Jaj, már, észak-kelet Pest megye, már Nógrád határában. Nem vagyunk előrébb, igaz? Pedig pompás tájon kanyarog az út, s amikor le kell térni a bekötőre, még szebbé válik minden. És már meg is jöttünk, előttünk a birtok nagyszabású kovácsoltvas kapuja, ideje továbbállni.

HIRDETÉS - AIP

Micsoda, hogy ennek így semmi értelme? Márpedig ott, a díszes kerítés mögött kezdődik a való világ, az ötven évvel ezelőtt fénykorát élő, nyüzsgő szakadvány, mit magára hagyott a történelem. Romok, pusztulat, de élet is: talán tucatnyi ház, a ritka látogatót jelző házról-házra ugatás, távolabbról szüremkedő fűrészzúgás. Tanulság nincs, ide tényleg a madár se jár. És igazából nincs is miért, de így, a kastély tövében elgondolkodtató a XXI. századi erős, büszke, nagyon európai Magyarország képe.

Mégiscsak van tanulság.

Dévényi István további videóiért kattintson ide!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Acsaújlak, vidék


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest