Mi lenne, ha Garancsi István a teljes vagyonát megosztaná Orbán Viktorral?

Mi lenne, ha Garancsi István a teljes vagyonát megosztaná Orbán Viktorral?

Orbán Viktor kiszállt az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőből a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én (Fotó: Németh Dániel/Átlátszó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még emésztjük a történetet, ami úgy kezdődött, hogy Semjén Zsolt elment vadászni. Kínos hatósági ügy kerekedett belőle Svédországban, itthon viszont semmilyen következménye nem lett a korrupció gyanúját is felvető botránynak. Ez egy „következmények nélküli ország” – mondta hajdanán egy politológus.

A szocialisták lenyúlásairól egykor pengeéles stílusban tényfeltáró cikkeket publikáló jobboldali oknyomozók kínosan hallgatnak, nem háborognak azon, hogy a polgári kormányzás szerves részévé vált a korrupció. Nem zavarja őket, hogy a miniszterelnöki vő, akinek a diplomáján alig száradt meg a tinta, pár év alatt milliárdossá gazdagodott, sőt, időnként még meg is dicsérik talpraesettségét. A jegybankelnök fiának bútorgyára is kívül esik érdeklődésükön, pedig azt is elhalmozzák állami megrendelésekkel, százmilliós vissza nem térítendő állami támogatásokkal. Rogán Antal miniszter neje is zseniális üzletasszonnyá vált, amióta a Fidesz van hatalmon.

Orbán: Harminc év óta mindig is így mentem, jövő héten is így fogok menni - Magyar Hang

Jövő héten is így fogok menni, és az azutáni hetekben is így fogok menni – mondta a miniszterelnök, amikor a luxusrepülős utakról kérdezték.

Mindezek után restelkedve tesszük szóvá, hogy a magát lekötelezhetetlen politikusnak tartó Orbán Viktor sem gondolta úgy, hogy helytelen, elfogadhatatlan, sőt visszatetsző az, ha kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak hála, magánrepülőgépen utazgat külföldre futballmeccsekre.

Már csak amiatt sem helyes ez, mert Mészáros, Tiborcz és Vajna mellett éppen Garancsi, akiket az ellenzéki sajtó a gyanús állami ügyletekkel kapcsolatban most már naponta kétszer emleget. És Orbán magángépes útjait is a korrupció gyanúját felvetve tárgyalja az ellenzéki sajtó. Teljesen érthető módon. Annak idején Gyurcsány Ferencet ennél kevesebbért vonta deresre a jobboldali média. Nem lenne korrekt, ha kettős mércével ítélnénk meg a két kormányfő viselkedését.

A kormányinfón Gulyás Gergely miniszter arra a kérdésre, nem tartják-e összeférhetetlennek ezt, azt mondta: látszik, hogy az EP-választás kampánya beindult, számolnak a személyes lejárató akciókkal, ez is az. Szerinte nonszensz számon kérni Orbánon ezt az utat, mivel az értéke nem haladja meg a képviselői juttatás egyhavi összegét. Majd hozzátette, hogy nem képviselői minőségében kapta e juttatásokat a miniszterelnök.

Orbán: Harminc év óta mindig is így mentem, jövő héten is így fogok menni - Magyar Hang

Jövő héten is így fogok menni, és az azutáni hetekben is így fogok menni – mondta a miniszterelnök, amikor a luxusrepülős utakról kérdezték.

A sajtó teljes joggal feszegeti a kérdést, hogy ha Garancsi hívta meg Orbánt a repülőútra, akkor vajon nem aggályos-e, hogy egy hatalmas közbeszerzési pénzeket elnyerő vállalkozó ilyen nagy értékű ajándékot ad a miniszterelnöknek, akinek a vagyonnyilatkozata szerint csak pár százezer forintos megtakarítása van. Az is felmerült, hogy ezt az ajándékot vajon fel kell-e tüntetni a kormányfő vagyonnyilatkozatában. Gulyás válasza: ezt majd Orbán Viktor eldönti.

Frappáns válasz. Végül is tényleg mindenről ő dönt.

Valaki úgy tette fel a kérdést: ha a repülőút ajándék volt Garancsitól a barátjának, aki a miniszterelnök, akkor pontosan mi az, ami még ajándékként belefér: megoszthatja-e például Garancsi Orbánnal a teljes vagyonát, vagy vehet-e lakást Orbán gyerekeinek? A miniszter szerint ebben a határ az, amit „a polgári jó ízlés és a választópolgárok értékítélete” megenged.

Mindezek után a parlamentben, amikor egy képviselő szegezte szinte ugyanezt kérdést Orbánnak, a kormányfő sem cifrázta a választ: „Harminc év óta így megyek, jövő héten is így fogok menni, és azután is így fogok menni.” Egyenes beszéd.

Visszavágásként még odavetette a képviselőnek, hogy „a családja személyes haszonélvezője volt a félkarú rablóknak, amit a kormány betiltott”. Hogy erre mi szükség volt, nem tudjuk. A Nagy Testvér figyel. Mindenre. Ki tudja, talán arra is, hogy Vajna kaszinójának a játékgépei nincsenek bekötve az adóhatósághoz. Talán azért, mert nem lehet megoldani technikailag. Különben a kormány biztosan megtiltaná, hogy Andy családja haszonélvezője legyen a félkarú rablóknak.

Orbán gépen száll fölébe - Magyar Hang

Kádár János tyúkjai jutottak az eszembe, amikor megjelentek a fotók, amelyeken Orbán Viktor látható, ahogy kiszáll egy magánrepülőgépből.

Két éve nyomoznak egy közkedvelt énekes ellen, mert társaival nagy mennyiségű hamis márkájú ruhát áthozni a határon, és amikor vámot kellett volna fizetni, a társaság megpróbálta megvesztegetni a vámost. Öt év letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

Egy tehetséges rendőrnyomozónak évekkel ezelőtt derékba tört a karrierje, mert elfogadott egy tálca szíriai süteményt, egy fa ceruzatartót, egy névjegykártyatartót és egy 200 forintot érő bizsu karláncot. Ez jelentette az arab alvilági körökkel az elfogadhatónál mélyebb kapcsolatot. Vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel is meggyanúsították. A kapott ajándékokat pedig beszolgáltatta feletteseinek.

A tálca süteményt viszont mind megette…

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 21. számában jelent meg, 2018. október 5-én. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 21. számban? Itt megnézheti.
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.