Orbán és a Gundel: az vagy, amit meg(t)eszel

Orbán és a Gundel: az vagy, amit meg(t)eszel

Orbán Viktor és Gulyás Gergely ebédel a Karmelita Kantinban (Fotó: Miniszterelnökség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután Orbán Viktor berendezkedett az átalakított karmelita kolostorban kialakított új rezidenciáján, ahol az Origo szerint „puritán, szó szerint kolostori körülmények között” folytatja a munkáját,a kosztra biztosan nem lesz panasza: a HVG információja szerint a nemzetközi hírű Gundel Étterem fogja üzemeltetni a Miniszterelnökség menzáját. A lap úgy tudja, a vendéglő pályázaton nyerte el a megbízást, ami magában foglalja a teljes catering tevékenységet a kormány új székhelyén.

Internetes oldala szerint „A Gundel étterem ünneppé varázsolja a hétköznapokat is”. Orbán palotájának felújítási költségei az utolsó, 2017-es hír szerint 21 milliárd forintra rúgtak. Már ez a fényűzésmentes puritán pompa ünneppé varázsolhatja a hétköznapokat az egykori kolostor falai között, azonban az önmagát „Magyarország vezető éttermének” nevező Gundel is odateszi magát, ugyanis már-már az iskolai menzákhoz mérhető áron kínálja a fogásait, hogy a kórházi ellátásról most ne ejtsünk szót.

Ez onnan

derült ki, hogy miután a hír megjelent, Orbán Viktor egyik kommunikációért

felelős embere két fotót adott közre annak alátámasztására, hogy bár valóban a

luxusétterem főz rájuk, de a Miniszterelnökség kantinja is csak egy sima menza,

hagyományos ételekkel és szolid árakkal. Az egyik képen a puritán ebédjét Gulyás

Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter társaságában költő Orbán Viktor

látható, a másikon pedig a „Karmelita MENZA” étlapja, amely szerint egy

„húsleves benne főtt zöldségekkel, házi tésztával” 300 forint, egy „roston sült

csirkemell pikáns brokkolival, sajt alatt sütve” 900, míg egy somlói galuska

260. Mint azt az étlapon kiemelik, „Az árak Ft-ban értendők és tartalmazzák az

áfát.”

Azoknak a szerencsétleneknek, akik nem a Várban, hanem a Gundel állatkert melletti egységében kénytelenek ebédelni, egy húslevesért 2700 forintot kell leszurkolniuk, míg egy somlói pohárkrémért szintén 2700-at, több, mint tízszer annyit, mint a miniszterelnöki kantinban. A pórnépnek szánt falatozóban a legolcsóbb főétel 5900, a legdrágább pedig 16500 forint. A Karmelita Menza szerény árképzése teljesen érthető, egy 2700 forintos húsleves ugyanis méltatlan lenne Gulyás Gergely 1,8 millió forintos fizetéséhez. Ha számolunk kicsit, és az 1,8 millióhoz 300 forintos levest passzítunk, akkor a minimálbér 149 ezer forintjához arányítva 25 forintos húslevest kapunk. Az már tapasztalatilag biztos, hogy mint mindenben, Orbán Viktor most is jó példával járt elöl, tehát hamarosan ilyen árképzésű étkezdék nyílnak majd szerte az országban, sőt még egy kis rezsicsökkentés és ingyen osztogatják a pörkölt-nokedlit Mészáros Lőrinc vendéglőiben. És végre megint 3 forint 60 fillér lesz egy kiló kenyér!

A puritánság, a szerénység egyébként az étterem kiválasztásában is jól megmutatkozik: lehet, hogy „Magyarország vezető étterme”, de a Gundel bizony az utóbbi években nem számít a legjobb magyarországi vendéglők közé. Ékes példája ennek, hogy sem Michelin-csillagot, sem Bib Gourmand minősítést nem kapott. Azt, hogy miért a Gundelt választották ki a pályázaton, megérthetjük, ha felidézzük: a Kádár-korszakban szintén ez a hely volt a legmenőbb pártvezetői körökben. Olyannyira, hogy mint most, a gulyáskommunizmus idejében is igénybe vették a vendéglő catering szolgáltatásait: a kitelepült rendezvényekre, vadászatokra általában a Gundel vitte (vagy utóbbi esetekben főzte helyben) a vacsorát. A menü akkoriban is szerény volt. Nem a séfek szándékából, hanem mert a puritán elvtársak leginkább a pörköltet, gulyáslevest, fasírtot kedvelték, de az asztalról nem hiányozhatott Kádár János kedvenc fogása sem, a káposztás cvekedli. Amit minden elvtársnak illett szeretnie. Éppen ezért külön öröm, hogy az ország legolcsóbb éttermében, a Karmelita Menzán az A-menü (850 forint) füstölt csülkös bableves volt káposztás tésztával.

Az irány tehát jó, de van még min csiszolni. Az étlapon ugyanis – valószínűleg ez a sűrű idők hozadéka – csak „Burgonya-főzelék” szerepel, Csermanek elvtárs krumplilevesét hiába keressük. Ott van viszont egy figyelmeztetés a tüntetőknek meg az ellenzéknek: az „Almás rácsos”, 290 forintért.

Szabó Dezsőtől tudjuk, hogy „a Himnuszt éhes hassal csak egy bizonyos ideig lehet énekelni”. Az ebédek valódi árát meg már úgyis a mi számlánkhoz írták hozzá.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.