A „nemzetegyesítő” Edda a román polgármesternek kampányolt Erdélyben

A „nemzetegyesítő” Edda a román polgármesternek kampányolt Erdélyben

Az Edda 2019-es torontói koncertje. Erre is jutott közpénz (Fotó: Kanadai Magyar Televízió)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Írtak nekem egy nyílt levelet a Demokratában, de válaszolni már nem hagynak rá. Ez a módi a kormánymédiában (melyben dolgozni, mint azt Gulyás Gergelytől tudjuk, önmagában erkölcsi fölényt jelent) – az e-mailre nem válaszolnak, ha pedig a főszerkesztőt hívom, nem veszi fel a telefont. 

Azt írja a Szentesi Zöldi László: „Az Edda három észak-amerikai koncertjére a 24 millió forint csak akkor sok, ha a produkció tagjai átússzák az óceánt, és hokedlin játszanak egy sufniban.” Rossz hírem van: tudok számolni. A tizenegy tagú stáb repülőjegye, ha ma venném meg, kétmillió kétszázezer forintba sem kerülne úgy, hogy Miamiba landolnak, aztán átrepülnek Los Angelesbe, és San Franciscóból jönnek haza. És egy, az amerikai turné főszervezőjével készített interjúból kiderült: minden kinti költséget (fény- és hangtechnika -beleértve a gitárbérlést is, szálloda, étkezés és transzferek) a helyi magyar szervezetek fizetnek.

Magyarán az Edda koncertenként hétmilliót tesz zsebbe, ha az adófizetők állják a számlát, miközben itthon – hang- és fénytechnikával együtt – hárommillióért is vállalnak falunapot. És a pénteken megjelenő Magyar Hangban arról is fogok írni, az elmúlt években hányféle magyar együttes járt Kanadában koncertezni piaci alapon, egyetlen forintnyi közpénz nélkül, és arról is lesz szó, hogyan osztja meg és veri szét a Fidesz az amerikai magyarságot is.

Interjú Vaski Gáborral a Kanadai- Magyarok Országos Szövetségének és az Extra Hungariam elnökével.

Wellandon, Kanada legöregebb Magyar Házában készült interjúVaski Gáborral. Amelyben szó van a KMOSzról, az Extra Hungariam Alapítványról. A nagy vihart kavart tavalyi és az idei Edda kanadai és USA-beli turnéjairól, a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsról, a kanadai diaszpóráról, a kanadai magyar kulturáról és sok másról. Az interjút Maros Zoltán a Kanadai-Magyar TV producere készítette, 2020-02-14.-én.

Tudod Laci, ez az Edda nem az az Edda Művek, akiért kamaszként rajongani tudtam. Elment a Slamó, Pataky pedig egészen furcsán megváltozott. Láttad őt a Dáridóban? Mennyire hiteles rocker az, aki mulatóst énekel? Az ufókról ne is beszéljünk, túl olcsó poén. És láttad, hogyan viselkedik a saját közönségével, amikor perceken át alpári és közönséges módon káromkodik? És ez a polgári, konzervatív nemzetegyesítés? Tényleg azokkal kell a kanadai és amerikai magyarokat meglepni, akik, ha úgy hozza az élet, arccal a pénztár felé állnak, és a magyargyűlölő román polgármester kampányában vesznek rész Marosvásárhelyen? Ha nem tudnád, 2016-ban pontosan így történt, pedig tizenhat év után végre lett volna esély egy magyar jelöltet megválasztani.

Azt is állítod, hogy annak idején, amikor a Székely Fesztivált a társaimmal kitaláltuk, mi is kaptunk közpénzt. Rossz hírem van: az állam az egyik zsebéből a másikba tette a zsét – pontosan annyit adott az akkor általam vezetett alapítványnak, amennyibe a Millenáris bérlete került. Mi kidolgoztuk a belünket, és amikor két év után kiderült, hogy nagy siker, a NER egyszerűen einstandolta tőlem, mint a Pásztor fiúk Nemecsektől az üveggolyókat. Azért, mert Varga miniszter úrnak – aki a sors és a miniszterelnök különös szeszélye folytán Karcagról egy budai választókerületbe került – kellett egy sikeres tömegrendezvény a szavazóbázison. Tudod, Laci, a Fidesz olyan lett, mint a maffia: ami kell neki, azt megszerzi, és nem válogat az eszközökben.

Igen, kaptam más közpénzt is: mindenki számára elérhető nyílt pályázatokon, filmek készítésére. Még a legsötétebb Gyurcsány-időkben is nyertünk tíz kísérletből háromszor, aztán a jött a Fidesz, és tízből nulla lett az arány. Ezt megemlítettem valakinek, aki ma is fontos ember, ő küldött egy sms-t, aztán hirtelen minden pályázaton kezdtünk nyerni. Kínos volt, utána inkább már nem pályáztam, most pedig már kár lenne a papírért. Az elmúlt tíz évben egy olyan ország épült a NER alatt, ahol szinte mindenben az sms dönt. 

A legendás együttesekre visszatérve, nekem is fáj, ha az egykori kedvencek nem tudnak méltósággal megöregedni. Schuster Lóránt elment MIÉP-politikusnak, a másik rocker, Nagy Feró bulvárceleb lett, és a sor elég hosszan folytatható. A Zöld, a Bíbor és a Fekete ma is libabőrt okozó dalszövege után egyszerűen fáj, ha azt hallom egy P. Mobil-dalban, hogy „csoda történt: ahol még sosem voltál, ott is jártál, a kijáratnál megfordultál”. És a legalább félszáz búcsúkoncertet tartó Omega frontembere engem, az olvasót is hülyének néz, amikor tavaly nyáron a Magyar Nemzetre keresztelt újságban szemrebbenés nélkül azt nyilatkozza: „az Omega együttes búcsúkoncertet még soha nem jelentett be, és nem is fog, mert az Életfogytig rock’n’roll mottó lett, tehát amíg bírjuk, csináljuk!” Ilyenkor nem szakad le a plafon, Mecky nem röhögi el magát, és az újságíró sem kérdez vissza. Nem teszi, mert nálatok megszűnt az újságírás, nincs szakma, csak mikrofonállványok vannak, és a propagandaminisztérium által jóváhagyott vélemények.

Adófizetők fizetik az Edda amerikai turnéját is | Magyar Hang

Az Orbán Viktort már korábban is dicsérő Pataky Attila formációja a floridai Daytona Beachen, Los Angelesben és San Franciscóban fog fellépni.

Tudod, Szentesi, ha kérdéseket teszel fel, az nem Fidesz-fóbia, hanem az újságírói munka része. Kétkedni, gyanakodni, gondolkodni munkaköri kötelesség. Az a feladatunk, hogy a mindenkori hatalmat ellenőrizzük, és ha nem tűnt volna fel, tíz éve a Fidesz-KDNP van hatalmon. És tudod, nálunk megjelenhet az is, ha az ellenzék hülye – egyszer örömmel olvasnék én is egy alapos, tényfeltáró Demokrata-cikket Mészáros Lőrincz csodás meggazdagodásának hátteréről.

Nekünk nem jut egyetlen forint közpénz sem, de ez nem tragédia, eltart az olvasó. Ti viszont nem panaszkodhattok: három éve csak egyetlen állami cégtől, a Paksi Atomerőműtől leesett 87,3 millió adóforint a Demokratának, és a pénzeső gyaníthatóan azóta sem állt el. Mégis nem ti, hanem mi vettük például észre, hogy a DK-s Niedermüller vállalhatatlan dolgokat mondott az ATV-ben. Ejnye, Laci, csak nem lazsáltok ott a NER által kifűtött szerkesztőségben?