Néphülyítés, országértékelés gyanánt

Néphülyítés, országértékelés gyanánt

Pontatlan, hiányos felirattal elfedni próbált kormányzati kudarc (Fotó: M1)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A figyelmes néző azonnal felismerhette, hogy Orbán Viktor évértékelőjében előre szervezetten, tudatosan becsapják. Az állami Fidesz-tévé (M1) közvetítésében pár másodpercre beadtak egy feliratot: „ORBÁN VIKTOR: 2010 ÉS 2018 KÖZÖTT 90 EZERREL TÖBB GYERMEK SZÜLETETT, MINT KORÁBBAN” – aztán pár másodperc után levették (a Médiaklikk-verzióban 49:23-tól), majd miután Orbán (49:55-től) elkezdett beszélni a születésszámokról, visszakerült ugyanez a mondat a képernyőre, és hosszan – elvégre sulykolni kell – ott is maradt.

Ez, szögezzük le, penetráns hazugság. Mármint a felirat. Nem mondja ki, de azt sugallja, hogy 2010–18 közt 90 ezerrel több gyermek született, mint 2002–10-ben. A tény ezzel szemben az, hogy míg az átkos szoclib „nyócévben” 777 ezernél kicsit több baba született, addig az orbáni fénykorban csak 725 ezer, vagyis 52 ezerrel kevesebb! Ez azonban csak az egyik hazugság. Hogy ez a hazugság ne égjen Orbánra, ezért követték el a másik hazugságot, amelyet az előre, rosszkor beadott felirattal be is vallottak: Orbán ugyanis nem ezt mondta!

Riadó! | Magyar Hang

Orbán szó szerint ezt mondta: „2010 és 2018 között 90 ezerrel több gyermek született, mint abban az esetben született volna, ha minden marad a 2010-es tendenciák medrében” (taps). Ez pedig egészen mást jelent. Lényeges ez az „apró” eltérés, ugyanis Orbánt meg kell védeni a félrevezető hazudozás vádjától – tehát nem „Orbán mondta”, hanem a tévé „értette félre”. Viszont a kétbalkezes szerkesztő leleplezte az egész agitprop gépezetet a korai közreadással.

Orbán „évértékelő” állítása azonban szintén bajos, mivel értelmetlen. Reális tartalma ugyanis nincsen a „2010-es tendenciák medrében” fordulatnak. Egy éven belüli születésszám-tendenciákat lehetetlen értelmezni, a születésszám az egyes éveken belül mindig hullámzó. Ha Orbán azt akarta volna mondani, és bizonyára ezt akarta sugallni, hogy „ha a válság miatti születésszám-csökkenés folytatódott volna” – nos akkor azt kellett volna elmondania, hogy a 2008-as 99 ezerről 2011-re 90 ezerre zuhant a születésszám. És ez bizony tragikus volt. Főleg azért, mert az orbáni fénykorban, vagyis az elmúlt évtizedben ez a szám nemhogy emelkedett volna, hanem stagnált, illetve hogy még pontosabbak legyünk, 2015 óta megint folyamatosan csökken!

Orbán Viktor ma örömtüzeket gyújtana, ha 99 ezres születésszámról „tehetne jelentést a számok nyelvén”, ahogy évértékelőjében fogalmazott. De ő már a 90 ezret is csak álmodhatja. Mert be kellene ismernie végre, hogy a családpolitikája semmi egyébre nem jó, mint népszerűségszerzésre – az idősek körében. A fiatalok ugyanis irtóznak ettől a családpolitikától, sőt a Fidesz egész politikájától.

Hamis a baba - Semmi sincs úgy, ahogy Orbán ígérte | Magyar Hang

Valójában Orbán abban volt őszinte, amiről hallgatott az évértékelőn. Maradva a családpolitikánál, hallgatott arról, hogy sem a csok, sem a „falusi csok”, sem a babaváró hitel nem hozott és nem is fog hozni semmiféle demográfiai fellendülést. Hozott viszont irreálisan magas ingatlanárakat, és ezzel megrövidítette a családokat, hiszen a rendelkezésükre álló önerő évről évre kisebb lakásra lett elég.

Hallgatott továbbá Orbán arról is, hogy a születésszámot a legnyilvánvalóbban, leghatásosabban a családi pótlék emelésével lehetett javítani az elmúlt sok-sok évtizedben – de ő és kormánya egyetlen forinttal sem emeli immár tizenegyedik éve. Be kellene ismerni végre, hogy ez a családpolitika nemzetpusztító – de ki remél őszinte beismerést Orbántól?

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/8. számában jelent meg február 21-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/8. számban? Itt megnézheti!