Szemben Orbán mantrájával

Szemben Orbán mantrájával

Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszéde után a Várkert Bazárban 2019. február 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hibázott a miniszterelnök, amikor az iskolák kötelező nyitva tartásáról beszélt és durván szólt a tanárokhoz. Veszély idején nincs helye a politikai haszonszerzésnek, de most ennél többről van szó.

Hangos villamoscsörtetéssel a háttérben, az élő tudósításokban néha nehezen hallhatóan, de annál egyértelműbben hozta az ország tudomására a kancelláriaminiszter péntek este 6 óra körül, hogy mégis bezárhatják a hazai oktatási intézményeket. Bölcsődétől óvodákon át az iskolákig.

Az egyetemek tekintetében ez már korábban eldőlt. Még nem született hivatalos kormánydöntés, ám ezt kéri, követeli az összes ellenzéki parlamenti párt, és a Fidesz-frakció nevében ezt az álláspontot fogják közvetíteni a kormányzat számára is, mondta Gulyás Gergely.

PDSZ: nélkülözik a jogi alapot Orbán Viktor iskolabezárás elleni érvei | Magyar Hang

A miniszterelnöki kijelentések a tanév megismétléséről és a pedagógusok fizetés nélküli szabadságra küldéséről, melyek mindenféle jogi alapot nélkülöznek, csak pánikkeltésre alkalmasak - írta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pénteki közleményében. Szűcs Tamás szerint a szomszédos országok többségének gyakorlatát kellene követni Magyarországon is, és mielőbb rendkívüli szünetet kell elrendelni a nevelési-oktatási intézményekben.

A kérdés folyamatosan napirenden volt az operatív törzsben, továbbá több olyan ország is meghozta már az intézmények bezárásáról a döntést, amelyek járványügyileg hasonló cipőben járnak, mint Magyarország.

A legmarkánsabb álláspontot ebben az ügyben eddig maga a miniszterelnök, a tévedhetetlen és cáfolhatatlan Orbán Viktor miniszterelnök képviselte, aki még péntek reggel is arról beszélt, nem zárnak be az iskolák. Ha pedig ez mégis megtörténne, a tanárok nem kapnak fizetést a kieső időszakra.

Ennek pontosan az ellenkezőjéről beszélt kevesebb, mint fél nappal később a kancelláriaminiszter. Tette ezt úgy, hogy a járványügyi helyzet idehaza érdemben nem változott, legalábbis nem tudunk róla. IIletve tette ezt úgy, hogy a fizetéssel megegyező távolléti díjra hivatkozva Gulyás Gergely arról szólt, amit a törvény előír, nem pedig arról, amit még a reggeli kormányfői rádióinterjú előtt a kommunikációs gépezet kitalált.

Nem kérdés, reggel óta a kormányzat is felfogta végre, hogy a lakosságot nem nyugtatják meg a katasztrofális sajtótájékoztatók, és a családok igenis féltik a gyerekeket.

Orbán Viktor: A diákoknak nem kell hétfőtől iskolába menni, digitálisan fognak tanulni | Magyar Hang

Hétfőtől kezdve új oktatási munkarend lép életbe: tantermen kívüli digitális munkarend. Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, nem mehetnek be az iskolába. Az igazgatónak be kell mennie, és a tanároknak is folytatniuk kell az oktatást digitális eszközökkel. Aki tudja, annak otthonról, akinek nincs ilyenje, az az iskolából tudja ezt megoldani.

Ez szigorúan nem járványügyi, hanem politikai szempontból két dolgot is jelent.

  1. Orbán Viktor hibázott reggel, méghozzá nagyot. Olyan álláspont mellett érvelt, amit az élet könnyen felülír, ami nem találkozik a többség álláspontjával, ráadásul durva üzenetet küldött a pedagógustársadalomnak. Még jó, hogy most nem tette hozzá, hogy nix ugribugri. Bár Orbán többször beszélt arról régen, hogy a válsághelyzetekben érzi igazán nyeregben magát, úgy tűnik, már ő sem a régi. (A turizmusnak kampó – mit mondjunk, ez sem volt túl szerencsés.)
  2. A kormány egyik legfontosabb (és legeszesebb) minisztere kiáll, ki mer állni a nyilvánosság elé, és az ellenzéki frakciók képviselőivel együtt a miniszterelnök kijelentéseivel teljesen szembemenő álláspontot képvisel, nem is magánszemélyként, hanem a Fidesz képviselőjeként. Ilyet a PÁRT kremlinológiája szerint nem lehet tenni. Lehet változtatni, majd azt mondani, hogy nem is változtattunk, lehet alternatív valóságokat építeni, de itt nem erről van szó. Lépni kellett, és Orbán Viktor ezúttal elvétette a ritmust.

Ami a továbbiakat illeti: Bízzunk Istenben, és tartsuk biztonságban szeretteinket.