Segítség! Rémhír vagy sem?

Segítség! Rémhír vagy sem?

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tisztelt Operatív Törzs!

A segítségüket szeretném kérni! Ugyanis elbizonytalanodtam.

Történik, hogy a kormánymédiában többedik alkalommal nevezik lapunkat, a Magyar Hangot ál- és rémhírterjesztőnek. A legfrissebb termés úgy szól, hogy beszámoltunk róla, miszerint itt meg ott (inkább nem írom le, nehogy a rémhírterjesztés hatványozott esetébe essek) egy kiszivárgott hivatalos levet vagy jól, vagy rosszul értelmezve megítélésünk szerint ez meg az a helyzet, amit két nappal később az itt meg ott szervezet cáfolt. Amire jött a kormánypárti médiatámogatás, úgymint:

„Az ilyen és ehhez hasonló álhírek fokozott kockázatot jelentenek, hiszen alááshatják a hatékony védekezésbe vetett közbizalmat.”

Hiszem, hogy ez nem így van, de hát hogy jövök én ahhoz, hogy felülbíráljam egy szerkesztőség nyomozóhatóság- és bíróságpótló jogi álláspontját. Viszont tényleg elbizonytalanodtam.

Hazudik a Századvég | Magyar Hang

Nem azért, mert a nem említett médiatermék olvasói és nézői máris börtönt követelnek részünkre. Ezzel kvázi semmi gond nincs, nyilván ez volt a kollégák célja.

Hanem, mert közben kaptam egy levelet valakitől, akiben tökéletesen megbízok, ugyanakkor féltem, mivel egy kis településen él, és nem szeretném, ha, de értik, gondolom. Meg amúgy is ő az úgynevezett informátor ebben az esetben, akit nekem újságíróként a végsőkig védenem kell.

Szóval falubélije jött haza az egyik fertőzési gócpontnak számító, karantén alá vont nyugat-európai régióból. Hegyeshalomnál lépett be Magyarországra, megmérték a hőmérsékletét, mert elmondta, hogy honnan jön, és kérdezte, hogy mi a teendő. Azt a választ kapta, hogy menjen önkéntes karanténba, aztán viszlát, kérték a következőt. De nyugtalan volt, jelezte a polgármesternek is, hogy hamarosan érkezik, aki annyit reagált, hogy üdv itthon. És természetesen karanténba helyezi magát, csak furcsállja, hogy ennyire szolidkás az ellenőrzés.

Na, most tehát az volna a tiszteletteljes kérdésem az Operatív Törzs irányába (azért ilyen nyíltlevélszerűséget írok, mert a hivatalos úton beküldött megkereséseinkre nem kapunk választ), hogy ha én ezt megírom, a határvédelmi erők képviselője viszont azt mondja, hogy á, nem is volt ilyen, de én meg nem szeretném bajba sodorni az informátoraimat, akkor rémhírt terjesztek vagy sem?

Csak mert közben újságíróként mégiscsak valami olyasmi lenne a dolgom, hogy felhívjam a figyelmet a tudomásomra jutott hiányosságokra, főleg veszélyhelyzet idején.

Hogy legyen most akkor?

Segítségüket előre is köszönöm!