Kaphat-e ezek után sárga lapot Hollandia?

Kaphat-e ezek után sárga lapot Hollandia?

Mark Rutte (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sok változást tapasztalhatunk, ha Portugália koronavírusügyi adatain tekintünk végig. A napi új esetek száma április 16-án volt a csúcson az akkori 1516 új fertőzéssel, április óta viszont nagyjából ugyanabban a tartományban mozognak a számok. Ez a napi 98-tól egészen az 542 új esetig terjed, de az utóbbi hetekben ezt az ötszázas számot nem lépték túl, és a négyszázat is ritkábban. Az aktív esetek száma május közepétől mostanáig a 11-13 ezres szinten mozog, a napi halálesetek száma pedig július 9-én volt a legmagasabb (13) az utóbbi időszakban, egyébként június elejétől a 2-től 9-ig terjedő skála a jellemző.

Tehát nem mondhatjuk, hogy Portugália nagyon kiugró vagy változó eredményeket produkálna, elsőre mégis a sárga mezőbe osztották nemrég. Aki az ide sorolt országokból érkezik, egészségügyi vizsgálaton esik át. Ha külföldi állampolgárnál pozitív lesz a koronavírus-teszt, nem léphet be, míg a magyarokra két hét karantén vár, hacsak az elmúlt öt napból nincs két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív tesztje. Ismert, zöld jelzésű országok esetében az érkezők korlátozás nélkül beléphetnek.

Portugália, ahogy korábban, úgy múlt héten sem mutatott nagy változást, mégis váratlanul sárgából a zöld jelzésbe került. Ha az okokat keressük, érdemes felidéznünk António Costa kormányfő múlt heti budapesti látogatását. A portugál miniszterelnök ezt követően kardoskodott amellett, hogy a jogállamisági vitát el kell választani az uniós költségvetés kérdésétől, a járvány miatt az államoknak fizetendő kamatmentes hiteltől. Úgy tűnik, a magyar kormánynak kedves szavak nem sokra rá eredménnyel jártak, Portugália besorolása a múlt héten kedvezőbbé változott.

Ehhez képest érdekes, hogy múlt kedden még Mark Rutte is arról beszélt a holland parlamentben, hogy kompromisszum szükséges, és el kell engedni a fordított minősített többségi szavazás kritériumát a jogállami ügyeknél. De korai lehetett az öröm az Orbán-kormánynál, mert a kormányfő hétvégén már azt mondta, nagy probléma lenne a jogállamisági feltételek különválasztása a hitel kérdésétől. Rutte külön ki is tért a magyar vezetésre, aggályosnak nevezve annak szándékát.

Több sem kellett a fideszes prominenseknek, hétfőre rögtön kiderült, hogy valójában Rutte is Soros embere. Reggel a Hír TV-n műsort vezető Trombitás Kristóf ébresztette követőit Alexander Soros Twitter-bejegyzésével. Ezen a milliárdos fia mellett a holland miniszterelnök mosolyog, akit Soros egyenesen európai államférfiként emleget. „Ugyan már, semmiféle terv nincs” – ironizált Trombitás, még ha nem is egészen világos, a jogállamisági feltételek követelése miként függ össze azzal, hogy Sorost milyen migrációs politika erőltetésével vádolják. A Soros-bejegyzés ráadásul februári, így a jelek szerint Rutte múlt hét elején már úgy lett volna kompromisszumkészebb, hogy előtte hónapokkal megkapta a Soros-terv részleteit. Biztos még mindig küzd a lelkiismeretével, na.

Ennél tovább ment vasárnapi, rögtönzött sajtótájékoztatóján Orbán Viktor, amikor Ruttét „a holland fickó”-nak nevezte, aki szerinte durván támad, és pénzügyileg büntetné Magyarországot. Orbán hozzátette azt is, nem tudja, miért utálja őt vagy Magyarországot a holland vezető.

Egészen meglepő értelmezés ez, már hogy a jogállamiság elvárása egyenlő lenne az utálattal. De Orbánék ebben nincsenek egyedül: Bojko Boriszov bolgár kormányfő is azzal vádolta holland kollégáját, hogy Európa rendőreként viselkedne.

Ezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy a szokott mederben folyt itthon az események értelmezése. A momentumos Berg Dániel például rögtön közös képpel sorakozott fel Rutte mellett, és azt írta, együtt igyekeznek megfékezni az „Európa-ellenes populisták törekvéseit.” Ezt osztotta aztán tovább Deutsch Tamás, a következő – nyelvtanilag kissé problémás – kommentárral: „Amit a Momentum legrégebbi testvérpárt holland szövetségese – a világsajtó egybehangzó tudósításai szerint – csinál az európai csúcson, az a tagállami önzés csimborasszója. Leönthető ez mindenféle liberális szósszal, de az önzés attól még önzés marad, és köszönőviszonyban sincs a liberálisok által folyamatosan mantrázott európai szolidaritással. Egyébként is, madarat tolláról, politikai pártot pedig a testvérpartjáról ismerhetünk meg. Maradjon ez a »holland fickó« a Momentum barátja. Ennyi.” Hollik István szintén reagált, a momentumos politikus szerinte „a sorosista holland miniszterelnök” mellé állt, „Magyarországgal szemben.” Valódi érvek helyett Hollik is maradt inkább a sértett vagdalkozásnál, a legfőbb különbség talán annyi volt, hogy Deutsch „ennyi”-je helyett ő ezzel zárta bejegyzését: 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Ahogy hétfő reggeli jegyzetében Lukács Csaba kolléga is írta: mindez kicsit furcsa akkor, amikor az európai uniós pénzosztás nyertesei szoktunk lenni. Németország és Ausztria mellett Hollandország viszont nettó befizető. A jelenlegi munkanélküliségi adatokat látva az is meglepő, hogy Kövér László házelnök a múlt heti vitában azt mondta: nekünk erre a hitelre nincs szükségünk, mi viszonylag jól jöttünk ki az eddigi válságból. Ami a fertőzési adatokat illetően igaz is, a gazdasági helyzetet tekintve már kevésbé. Ehhez képest a kormány még mindig a zenészek és rendezvényszervezőkre mért újabb csapást lebegteti, és Brüsszelben játssza a dühösködő, sértett kisgyereket.

A legfőbb kérdés ezek után az, lesznek-e vajon olyan kicsinyesek, hogy más módon álljanak bosszút a hollandokon – és így a kint tartózkodó, vagy kiutazni szándékozó magyarokon. Miközben a holland fertőzések száma alacsony, nem lenne meglepő, ha így tennének.